Secrete ale magiei dezvăluite la Opera Comică pentru Copii!

Stagiunea aceasta e magică la Opera Comică pentru Copii (OCC), cu premiere una și una: musicalurile „Annie” și „Matilda”, baletul „Lacul lebedelor”, un nou spectacol pentru bebeluși, „Bubu și fulgii de nea”, o nouă montare a operei „Flautul fermecat”… Actorul Bogdan Muntean, magicianul teatrului a pregătit și el o surpriză, spectacolul „Poveste magică”, o incursiune în lumea misterioasă a trucurilor și a iluziilor. Cu acest prilej el a hotărât să-i ia ca asistenți pe spectatorii Operei Comice pentru Copii, cărora le dezvăluie câteva dintre secretele artei sale. Astfel, cei mici au ocazia să afle că în spatele mirajului creat de magician se află multă știință și asta datorită unor descoperiri realizate de personalități precum Nikola Tesla, Aurel Vlaicu sau Thomas Edison. Spre exemplu, contribuția științifică ale unor genii precum Nikola Tesla și Thomas Edison în domenii ca electricitatea, sistemele de comunicații audio/video, mecanică și magnetism, performanța aviatorului român Aurel Vlaicu, pionier al aviației mondiale – toate acestea au aplicația lor în numerele de magie. Nu de puține ori mișcarea fără o explicație vizibilă a unor obiecte este generată cu ajutorul unei telecomenzi sau a unor magneți. De asemenea, cu ajutorul luminii artificiale se pot crea zone de umbră în care se ascund anumite gesturi sau obiecte folosite de magician. Cei mici și cei mari află acestea la Opera Comică pentru Copii și sunt stimulați să încerce să-și explice trucurile. 

 

Mai mult, ei participă activ la spectacol pentru că „Poveste magică” le prezintă un basm în care o parte dintre ei devin personajele și creează prin trucuri de magie povestea! Așadar, dacă din întâmplare se alege povestea „Cenușăreasa”, o fetiță din public devine personajul acesta iar Prințul, un băiețel din sală va trebui să-i găsească prin magie pantoful. Acest pantof este și el fermecat, așa că apare și dispare când și unde nu te aștepți, în timp ce sunt testate și virtuțile prințului, cum ar fi capacitatea sa de a spune adevărul. Magicianul Bogdan Muntean coordonează tot acest joc continuu cu spectatorii, pe care îi provoacă să răspundă la întrebări sau să-și exprime părerea, în timp ce le arată trucuri care să le stimuleze imaginația. În plus, le prezintă un mini-show de lumini în care controlează lasere desprinse parcă din filmele SF. În spectacol se folosesc proiecții, mașină de fum, o dronă, pe scurt câteva din mijloacele tehnologice disponibile astăzi pentru a crea iluzii magice.

Spațiul primitor și familial al Salonului „Mozart” face din „Poveste magică” o experiență unică pentru spectatorul copil, dar și pentru cel adult. Ambii au ocazia să observe de aproape un magician „la lucru” și să descopere că, dacă are cunoștințele potrivite, oricine poate să-și creeze propriile trucuri, să devină magician și să-și impresioneze familia. 

De fiecare dată, Bogdan Muntean își prezintă trucurile într-o manieră amuzantă, în permanență în contact cu publicul, mai ales când este vorba de copii: „întotdeauna am spus că pe copii îi păcălești mai greu decât pe adulți. Copiii nu au o gândire dobândită prin prisma educației, culturii sau a informației pentru că încă sunt copii, dar copiii sunt cei care, de cele mai multe ori, reușesc să vadă lucrurile așa cum sunt, reușesc să descopere esența trucurilor fără a se gândi la metodele și tehnicile pe care magicianul le folosește și de aceea este foarte greu să îi păcălești. Adultul se gândește la mecanismele pe care le folosim ca magicieni și de aceea este mult mai ușor să îl conduci pe piste false, asta dacă vrei să nu îți deconspire trucurile. Copiii privesc la rece și de cele mai multe ori există riscul să își dea seama cum realizezi trucurile. Norocul magicianului este că pe copii nu îi interesează să îl deconspire.”

Toate spectacolele Operei Comice pentru Copii au, pe lângă valoarea lor teatrală și una educativă, indiferent de gen sau prezentare. Se poate spune că „Poveste magică” reprezintă un imbold pentru cei mici să studieze științele exacte, să acumuleze noțiuni de fizică și să fie mereu la curent cu evoluțiile tehnologice ca poate, peste ani, să devină și ei inventatori, oameni de știință sau – de ce nu? – magicieni! Până în prezent, actorul Bogdan Muntean a mai creat spectacole la Opera Comică pentru Copii sau a participat în producțiile acesteia. A jucat în „Directorul de teatru” de W.A. Mozart (regia Cristian Mihăilescu), în evenimentul de gală „Poveste de Crăciun”, a realizat spectacolele „Magic Way”, „OCC Magic Show”, „Noaptea Magiei”, „Universul Magiei”.

un articol de Iulia Toea-Mureșan