Din 22 şi până în 31 martie Opera Comică pentru Copii organizează a doua ediţie a Festivalului Cărţilor Deschise.
Mai precis, între cele două weekenduri dintre 22 şi 31 martie, copiii de toate vârstele sunt invitaţi la Opera Comică pentru Copii, pentru a participa la o adevărată sărbătoare a cărţii şi cititului. Şase zile încărcate de evenimente, ateliere tematice incitante, lansări de carte, sesiuni de autografe şi promoţii fără concurenţă. Unele dintre cele mai importante edituri de carte pentru copii vin şi în această ediţie la Festivalul Cărţilor deschise cu propuneri valoroase şi pline de imaginaţie.
Apropos, ştiaţi că, deloc întâmplător, în 2 aprilie este Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii? Şi că pe 2 aprilie venea pe lume, acum 219 ani, scriitorul danez Hans Christian Andersen? Iată de ce, din 1967 încoace, întregul mapamond celebrează an de an literatura şi cărţile pentru copii. Pentru că atunci când te gândeşti la un top al scriitorilor preferaţi în copilărie, Hans Christian Andersen ar ocupa, cu siguranţă, unul dintre locurile fruntaşe.
Importanţa inestimabilă a cititului
Auzim peste tot îndemnul de a obişnui copiii cu cititul de la cele mai mici vârste. Şi asta nu doar pentru că, aşa cum spune Carlos Ruiz Zafón, cărţile sunt oglinzi în care vezi ce ai deja înăuntrul tău. Nu doar pentru că, prin intermediul lor, cei mici păşesc pe un teritoriu magic, care îi ghidează către primele conştientizări, primele întrebări, chiar către primele dileme ingenue. Un teritoriu pe care nu-l vor uita niciodată şi la care se vor reîntoarce, cu nostalgie, ori de câte ori vor dori să se reîncarce cu ceva din acea energie proaspătă a idealizării magice. Dincolo de beneficiile dezvoltării limbajului, a vocabularului şi de accesul la un volum mare de informaţii, cititul este unul dintre cele mai importante motoare de potenţare a empatiei. Poveştile şi personajele lor, problemele cu care se confruntă şi bucuriile lor îi ajută pe copii să rezoneze cu o largă gamă emoţională, cu perspective variate şi stiluri de viaţă şi chiar de gândire uneori extrem de diferite. În afară de asta, cărţile îi ajută pe cei mici să înveţe cum să îşi gestioneze propriile trăiri, să vorbească despre ele, să le înţeleagă şi să le accepte. Cititul împreună înseamnă, de asemenea, timp investit cu sens, timp petrecut împreună. Chiar şi câteva minute în care părinţii parcurg împreună cu copiii o carte creează un preţios moment de conexiuneemoţională, senzorială, intelectuală şi culturală.
Un Festival al cărţilor deschise!
Pentru că de aici porneşte totul. De la acest simplu gest de a deschide o carte, de a o atinge, mirosi, privi, apoi de a asculta sau citi. Primul pas către o relaţie de prietenie pentru totdeauna. Într-un context general mai degrabă sărac în festivaluri de carte pentru cei mici, Opera Comică pentru Copii propune în cele două weekenduri din perioada 22 – 31 martie 2024, a doua ediţie a Festivalului Cărţilor deschise. Proiectul vine şi în acest an cu o multitudine de evenimente educative şi interactive, de care se vor bucura nu doar copiii, ci întreaga familie. Un întreg evantai de propuneri ce mizează pe două direcţii esenţiale: diversitate şi interactivitate. În afara tradiţionalelor lansări de carte pentru copii şi a unei selecţii atent realizate de volume adaptate diferitelor categorii de vârstă, organizatorii au pregătit în incinta Magazinului OCC inclusiv o zonă dedicată bebeluşilor, cu cărţi senzoriale şi jucării dedicate, dar şi un spaţiu de lectură şi relaxare, dotat special pentru voi de către Bookster cu fotolii puf şi hamace confortabile. După succesele înregistrate anul trecut, şi la această a doua ediţie vei putea aduce o carte şi pleca acasă cu o alta! Sau, dacă te simţi generos, poţi şi dona!
Promoţii atractive, sesiuni de autografe şi un concurs dedicat creativităţii literare, în care cei care se simt inspiraţi pot aşterne pe hârtie tot ceea ce le dictează imaginaţia sunt câteva dintre punctele de atracţie ale acestei ediţii. Iar dacă vei parcurge programul, vei remarca rapid accentul pus în ansamblu pe profunzimea actului de lectură, cu accent pe gândirea critică şi pe interacţiunea directă, permanentă cu publicul cititor.
De la cuvinte la creaţie
O componentă de bază a actualei ediţii, atelierele de lectură pornesc tocmai de la importanţa fundamentală a cititului cu voce tare pentru copii, cu atenţie la intonaţie, la momentele de suspans, cu transformarea povestitorului într-un adevărat actor, ce va deveni preferatul copiilor tăi. Iar dacă acest rol este asumat chiar de autorul poveştii în cauză, impactul devine irezistibil. Din 22 până în 31 martie cei mici vor avea ocazia să le cunoască şi să le asculte pe Ana Glonin(„Iepurele din stele”), Adina Tabacu („Muni, la răsăritul lunii”), Andreea Tănăsescu („Minunata călătorie a Almei şi a motanului Ivan în Ţările-de-Sus”), Georgiana Chiţac („Cui i-e frică de Scufiţa Roşie?”), Deni Roşca („Peripeţiile hamsterului Şumi”), Luminiţa Corneanu (Cameleonul Camipleacă în Tibet”), Lavinia Branişte („Fanfara lui Rostogol”), Irene Postolache („De ce se ceartă pisicile”) sau Beatrice Preda („Pădurea într-o parte”). În cazul unora dintre acestea, copiii vor cunoaşte şi ilustratorii cărţilor, fiind invitaţi de către aceştia să deseneze ei înşişi personajele principale şi să discute despre ele. De altfel, încurajarea gândirii critice în discuţiile cu autorii şi ilustratorii, dar şi implicarea copiilor în activităţi creative, relaţionate în mod direct cu volumele sau subiectele propuse, reprezintă unele dintre obiectivele principale ale acestei ediţii. Interactivitatea te va întâmpina în cadrul atelierelor oferite de Editura Arthur, dar şi în Atelierul Poveştilor din 23 martie, unde cei mici îşi vor putea crea propriile măşti cu personaje preferate, vor învăţa să îşi confecţioneze, cu ajutorul principiilor Origami, semne de carte şi vor discuta deschis despre una dintre cele mai comune temeri ale primilor ani, cea de întuneric, pornind de la povestea „Dulapul cu monştri” scrisă de Magda Cojocea şi Irina Petcu.
Editura Sofiami vine, de asemenea, cu un concept atractiv, ce îmbină lectura unora dintre cele mai iubite cărţidin literatura universală („Dinozaurul Fred” de Michael Engelhardt şi Ronald Kruschak, „Misterul din oraşul găinilor” de Albert Arrayás. „Ava cea puternică” de Anja Grote şi „Micul prinţ” de Antoine de Saint-Exupéry) cu sesiuni de dezbatere critică, ilustraţie, crafting, colaj, jocuri de instrumente muzicale, teatru de umbre şi jocuri de lumini.
Şi pentru că în 2023 s-au împlinit 80 de ani de la lansarea cărţii „Micul prinţ”, sâmbătă, 30 martie, Mădălin Guruianu îi invită pe toţi cititorii pasionaţi de Antoine de Saint-Exupéry să participe la o dezbatere despre semnificaţiile profunde ale celebrului text.
Lansări de carte şi ateliere de dezvoltare emoţională
Emoţiile reprezintă linia de legătură între cele trei apariţiide carte ale acestei ediţii. Duminică, 24 martie, Dana Samoil Istrate lansează volumul „PIC, Picătura Curajoasă”, apărut la editura DPH, o metaforă sensibilă, ce ne poartă pe calea transformării personajului principal, Pic, o picătură de ploaie obișnuită, dar plină de compasiune și dăruire, ce este aleasă de Soare pentru a îndeplini misiunea de a aduce bucurie celor din jur. Lansarea va fi urmată de două ateliere de dezvoltare emoţională bazată pe cărţi, gândite ca un instrument de lucru cu emoţiile şi susţinute de psihoterapeuţii Roxana Niciev şi Ionel Mocanu. În aceeaşi zi, 24 martie, se va lansa şi cartea „Pădurea într-o parte” de Cristina Beatrice Preda, volum oferit de editura Creator, ce ne prezintă povestea fetiţei Andaluzia, cea care vede poveştile cu inima.
Despre aceeaşi temă este vorba şi în volumul „Emoţii şlefuite în versuri”, lansat în 30 martie de cea mai tânără autoare a acestei ediţii, Andruni Baciu, în vârstă de 17 ani. „Nu este o poveste care să fie citită într-un singur sens, ci o grupare de amintiri şi emoţii, şlefuite pentru a fi înţelese în ordinea în care cititorul are nevoie” ne spune Andruni Baciu.
Proiecţii de filme inspirate din cărţi urmate de ample sesiuni de dezbateri
Şi pentru că literatura se îmbină uneori perfect cu cinematografia, în 23, 24, 30 şi 31 martie pot fi urmărite în Sala Mare a Operei Comice pentru Copii patru filme celebre, inspirate de cărţi nemuritoare: Charlie şi fabrica de ciocolată (2005), Chemarea străbunilor (2020), Marele uriaş prietenos (2016) şi Matilda (1996). Două dintre aceste pelicule, Chemarea străbunilor şi Matilda vor fi urmate şi de câte osesiune de dezbateri cu durată de 60 de minute despre subiect, ecranizare, personaje, evoluţia acestora şi înţelesurile mai adânci ale .
Alte atracţii ale Festivalului Cărţilor Deschise
Oferta bogată a Festivalului este completată de plimbareainteractivă prin „Universul exotic” oferită de astronomul Adrian Șonka, cel care explică misterele cosmosului pe înţelesul tuturor, dar şi de călătoria muzicală prin poveşti susţinută de scriitorul Alec Blenche, ce revine, ca de fiecare dată, cu noi provocări la OCC, şi de Emma Blenche. Claudia Ciobanu, regizoarea, scenarista şi textiera spectacolului „Heidi” şi actriţa Cătălina Antal îi provoacă pe cei mici să îşi imagineze ce poveşti citeşte Heidi, fetiţa munţilor şi, implicit, care ar putea fi personajele ei preferate; iar Ligia Necula de la Radio România propune două ore dedicate poveştilor radiofonice din Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii. Sunt prezente, de asemenea, Daniela Olaru cu Ratonul Pălărie care ne învaţă geografie în două ateliere de ilustraţie, Cristina Istrate cu aplicaţia de poveşti bilingve NABU, proiectul Eloega, cu cărţile sale personalizate, care pot înregistra vocile celor dragi, dar şi Francisca Călin cu Atelierul de dorinţe, ce are la bază volumul „Să îți pui o dorință”. Nu lipseşte nici contactul cu lumea fascinantă a versurilor, pentru că înatelierul „Cutiuţa cu poezii”, Claudia Ciobanu îi va ajuta pe cei mici să descopere puterea şi frumuseţea rimelor bine plasate. Iar duminică, 24 martie, iubitorii cărţii „Fetiţa cu bujori în obrăjori şi fluturi în păr” o pot întâlni pentru o sesiune de autografe chiar pe autoare, Giulia maria Gaga, pregătită să le răspundă la orice întrebare.
Te aşteptăm şi pe tine la Festivalul Cărţilor Deschise!
Când? În cele două weekenduri din perioada 22 – 31 martie 2024
Unde? La Opera Comică pentru Copii.
Limita de vârstă? Nu există.
Preţul? Gratuit!
Parteneri: Editurile Arthur, Gama, Corint, Katartis, Univers, Nemira, Paralela 45, DPH, Creator, Societatea Română de Radiodifuziune, Usborne
un articol de Ioana Marghita