Mădălin Guruianu este un iubitor absolut al teatrului, al spectacolului în general și un profund cunoscător al artei. Întotdeauna implicat în proiecte culturale, se înconjoară mereu de tineri și copii, pe care îi susține şi în care crede, îndemnându-i să se autodepășească. Deloc surprinzător să vină cu ideea Atelierelor „Micul Artist” și să creadă că acestea trebuie să fie accesibile tuturor copiilor. Un câștig atât pentru copiii participanți, cât și pentru Opera Comică pentru Copii, care își îmbogățește an de an portofoliul de spectatori fideli, dar și pentru oricare altă instituție de spectacol.
Acum opt ani au apărut în premieră Atelierele „Micul Artist” la Opera Comică pentru Copii. O iniţiativă al cărei succes a fost unul imediat, iar cererea în continuă creștere, ca și oferta tematică a atelierelor, de altfel.
Ce aşteptări ai avut la început?
Îmi amintesc cu mare plăcere că la foarte scurtă vreme după ce doamna director Felicia Filip a început mandatul, ofertele din stagiune au început să crească, atât cantitativ, dar și calitativ, atât la nivelul spectacolelor, dar și al proiectelor conexe. Era vremea când începeau să apară proiecte în exclusivitate la Opera Comică pentru Copii: Magazinul OCC, Tururile „În spatele cortinei”, Abonamente, Escape Room, Aventura Parc, Grădina OCC etc. Cumva natural, am început să fim întrebați de părinții copiilor care veneau din ce în ce mai des pe la noi, dacă nu vrem să facem cursuri pentru copiii lor și am pornit aventura cu multă speranță și entuziasm, dar și cu reținere. Am avut inițial doar 5 ateliere susținute exclusiv de oameni din echipa noastră, iar creșterile au fost succesive, în etape, aș spune, dar constante. În pandemie, multe ateliere au trecut în online, iar după revenirea la sediu am realizat că exista încă o cerere pentru această zonă din partea părinților din alte orașe sau chiar alte țări, dar și a acelor copii care nu vor să depindă de deplasările fizice la sediul nostru, așa că am continuat și în această direcție. În acest moment, ponderea este de 20% pentru online și 80% pentru atelierele la sediu, unde, evident, interacțiunea este mult mai mare. Iar anul acesta, după 8 ani de la înființare, Atelierele „Micul Artist” au ajuns la o ofertă aproape cât a unei școli: 31 de profesori și 45 de ateliere pentru diferite grupe de vârstă, între 2 și 18 ani!
La o primă vedere, ținând cont că disciplinele cu profil artistic sunt încă „cenușăresele” ariilor curriculare în România, din păcate, succesul pare, privind în urmă, unul improbabil prin premize. Care ar fi, în opinia ta, explicațiile lui?
Fără îndoială, pe primul loc este pasiunea, dăruirea și profesionalismul celor care au susținut atelierele, oameni cu multă experiență în domeniile lor de activitate, experiență dublată de multă practică în lucrul cu copiii și o mare dragoste pentru aceștia, desigur. Pentru că fără această dragoste și această pasiune continuă de a împărtăși cu cei mici, nu pot să funcționeze genul acesta de ateliere, care sunt mult mai mult decât niște cursuri de educație non-formală. Ele deschid apetitul copiilor pentru un anumit domeniu specific, dar și pentru cultură în general. Sunt primii pași pe un adevărat traseu inițiatic, care cuprinde atât participarea la spectacole, cât și la activitățile conexe de la OCC, iar Atelierele „Micul Artist” sunt parte esențială a acestui proces educativ informal. Prin intermediul acestor întâlniri săptămânale, în care educația prin joacă este sintagma cheie, se creează niște legături din ce în ce mai solide, unele dintre ele întinse pe parcursul multor ani. Sunt copii care frecventează ateliere diferite sau același atelier vreme de ani de zile, unii dintre ei sunt aproape de la început în programul nostru, sau au trecut prin Atelierele „Micul Artist” și apoi au ajuns în „School of Musical”, unde copiii participanți nu fac doar o oră pe săptămână, ci 8, incluzând muzică, dans și actorie, ingrediente necesare pentru pepiniera viitorilor protagoniști în musicalurile din țară și de ce nu, chiar peste hotare. Proximitatea și atracția scenei, posibilitatea de a performa la serbările de final de an de la Ateliere sau chiar în spectacolele noastre, reprezintă fără îndoială puncte importante. Adăugați faptul că avem un corp de clădire renovat special pentru Ateliere, plus site-ul dedicat acestora, www.ateliereocc.ro, și o procedură simplă de înscriere. De asemenea, deloc de neglijat este faptul că programul a păstrat o puternică latură socială, prețul fiind menținut la un nivel foarte scăzut. Acum, de exemplu, nu depășește 30 lei / oră de curs, ceea ce îl face să fie unul dintre cele mai incluzive programe de educație alternativă din București.
Cor, balet, artă fotografică, oratorie, street dance – în 2016. După doar câteva luni s-au adăugat şi altele, printre care actorie, debate, scenografie, flamenco și artă medievală, iar apoi, an de an, s-au adăugat multe altele. Oferta este destinată unei plaje largi de vârstă – tuturor copiilor, de fapt, celor de până în 18 ani; care au șansa să experimenteze, să afle ce le place și, poate, să-și descopere adevărata vocație și împlinire.
Dincolo de faptul că există un public pentru fiecare atelier, așa cum există pentru orice hobby, care sunt cele mai de succes ateliere prin prisma numărului de participanți?
Îmi place să spun că la noi totul pornește ca în alfabet, cu ABC, adică actorie, balet, cor, prima disciplină fiind predată de nu mai puțin de 5 profesoare și adunând aproape 40% dintre cei aproape 1000 de copii care frecventează cursurile, urmată de celelalte două discipline cu câte 3 profesoare fiecare. Dacă am continua, urmează ”d” de la debate, unde am privilegiul să predau la cinci grupe de vârstă diferite, dar mai multe grupe de vârstă diferite sunt și la pian, zumba, street dance, dansuri moderne, step, dansuri populare, șah, benzi desenate, lectură, mini meșteri astronomi, scriere creativă, engleză prin muzică, creații hand made, gândire logică, cunoaștere, ceramică, fotografie, desen, baby ballet, ca să le enumerăm pe toate cele actuale. Iar din toamnă pornim ateliere noi de canto și prezență scenică, scriere prin muzică, dezvoltare personală, jurnalism, improvizație, astronomie, conversație în limba engleză, clopoței muzicali și boomwhackers. O varietate mare și fără egal pe piața românească, aș spune.
Ce urmează, cum vezi dezvoltarea ofertei de ateliere?
Provocările sunt întotdeauna mari la Opera Comică pentru Copii, nu doar la Atelierele „Micul Artist”, desigur. Dar dacă ne referim doar la acestea, aș putea spune că ne dorim menținerea calității programelor existente, adăugarea altora noi și dezvoltarea legăturilor cu copiii și părinții copiilor de la Ateliere, pentru că ei sunt cei care trec săptămânal, o dată sau chiar de mai multe ori, pe la sediul nostru din Calea Giulești nr. 16, iar conexiunea aceasta suntem convinși că va da naștere unor reflexe clare pro cultură pentru toți. Și nu doar la noi se vor bucura de spectacole de operă, balet, musical, ci și în alte spații culturale, mai ales când vor deveni adulți, fie ele teatre sau filarmonici, opere sau săli de concerte, muzee sau biblioteci. Pentru că mizele noastre declarate sunt educația și cultura prin metode adaptate anilor pe care-i trăim, pentru provocările anilor care vor urma.