Miercuri, 21 februarie 2024, ora 12:00, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București, Sala „Ileana Berlogea”, avut loc conferinţa de presă care a avut ca temă Hotărârea dată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti privind accesibilizarea producţiilor artistice pentru persoane cu dizabilităţi şi a instituţiilor de cultură aflate în subordinea Primăriei Generale a Municipiului București.
La dezbatere, tradusă în limbajul semnelor române de către Lavinia Chițu, au fost speakeri: rectorul UNATC, prof.univ.dr. Liviu Lucaci, Ministrul Culturii, Raluca Turcan, primarul general al capitalei, Nicușor Dan și Oana Popa, inițiatoarea proiectului.
Discuția a pornit de la un spectacol al Teatrului de animație realizat în coproducție cu UNATC accesibilizat pentru 9 tipuri de dizabilități, din 2021, regizat de Oana Popa, care trei ani mai târziu a contribuit la adoptarea unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului București privind realizarea de spectacole pentru persoanele cu dizabilități.
„Mă bucur că ați acceptat ca UNATC să fie locul de dialog” a spus în deschidere rectorul UNATC, prof.univ.dr. Liviu Lucaci. „Mă bucur foarte tare și mulțumesc directorilor de teatre, managerilor din instituțiile de cultură, care sunt în sală și nu sunt chiar puțini, care împreună cu autoritățile doresc să înțeleagă cum vor pune în pagină acest lucru, că sunt centrale sau locale”.
Subiectul conferinței a fost proiectul de hotărâre de consiliu aprobat şi votat în unanimitate pe data de 31.01 2024 în cadrul Consiliului General al Capitalei, prin care se aprobă faptul că începând cu 1 ianuarie 2024, instituţiile aflate în subordinea Consiliului General al Municipiului București, singure sau în parteneriat, vor asigura accesibilizarea a unei producții artistice/ an conform Ghidului atașat în Anexa proiectului.
De asemenea, sumele pentru achiziții necesar accesibilizare săli vor fi incluse în rectificarea bugetară din acest an a Municipiului București și vor fi aprobate prin bunăvoința Primarului General al Capitalei.
Printre invitați s-au aflat: Sanda Hristudor, Consilier General în PMB, directori de instituții publice de cultură, manageri de teatre, artiști și reprezentanți ai asociațiilor pentru persoane cu dizabilități.
În cadrul conferinței managerii prezenți în sală au expus intențiile de proiecte accesibilizate pe care le au, începând din acest an.
Ministrul Culturii, Raluca Turcan a spus că va lansa o linie de finanțare pentru proiecte de teatru accesibilizat: „Faptul că avem un model în Primăria Capitalei, că avem deschidere din partea UNATC, că avem ocazia să stăm față în față cu managerii unor instituții de cultură, cred că reprezintă deja un punct extrem de important pentru o problemă gravă a societății, pentru că accesul la cultură pentru persoanele cu dizabilități este la fel de important și de relevant ca accesul la hrană, ca accesul la alte servicii care trebuie să fie egale pentru orice cetățean din țară”.
Primarul General al Capitalei, Nicusor Dan, a subliniat faptul ca Primăria pe care o reprezinta va aloca buget suplimentar – achiziție necesar accesibilizare săli.
„Dreptul la cultură este un drept fundamental. Facem azi un pas înainte pentru ca el să devină practic în acest an. Vreau să-i asigur pe directorii din subordinea primăriei că susținem, chiar susținem, o să votăm buget chiar pe 1 martie, dacă nu pe 4 martie. Avem bani pentru producții culturale și pentru că este o prioritate, proiectul acesta având un vot unanim în Consiliul general este o prioritate.” a afirmat Nicușor Dan.
Oana Popa, inițiatoarea acestui proiect și regizoarea primului spectacol de teatru accesibilizat pentru 9 tipuri de dizabilitati, afirma faptul că scopul pentru care s-a luptat în tot acest timp și pentru reușita acestui proiect este de fapt un drept al omului.
„Dizabilitatea nu este un moft. Fiecare dintre noi putem, mai devreme sau mai târziu, să ajungem o persoana cu dizabilități. Dreptul la cultură este un drept al omului și trebuie respectat”.
Ne exprimăm recunoștința anticipată pentru interesul și sprijinul dumneavoastră în preluarea acestor informații, pentru promovarea culturii accesibile și, totodată pentru contribuţia la crearea unei societăți mai incluzive prin intermediul artei şi spectacolelor.
Cu respect,
Ștefana Samfira
Prorector Relații Internaționale și Imagine
UNATC „I.L. Caragiale”, București