Eu sunt, de fel, foarte curioasă. Şi nu o dată această curiozitate a mea m-a împins în situaţii parcă din ce în ce mai întortocheate.. Una dintre ele mi s-a întâmplat chiar în prima mea zi la Opera Comică pentru Copii. Nu ştiu câţi dintre voi, cititorii, v-aţi plimbat prin această clădire, dar pot să vă spun sigur că este foarte, foarte mare. Şi complicată. Prima întebare pe care am avut-o a fost: oare cum ajung eu din foaier la culise fără să mă pierd? Am măsurat din ochi clădirea, am făcut niște calcule imbatabile și am pornit pe-un coridor, foarte sigură pe mine. Evident, m-am rătăcit. Fără nicio soluție dintre toate cele foarte atent plănuite… Am scăpat, să ştiţi. Oamenii de aici au fost mereu foarte drăguți şi m-au ajutat să ajung unde trebuia. De mai multe ori.
Așa am început eu. Și de atunci, pot spune că surprizele nu m-au ocolit. Pe cât de multe secrete are clădire aceasta, pe atât de multe poţi fi sigur că vei găsi în lumea spectacolelor găzduite de ea. După cele trei gonguri încep muzica, luminile, cântecele şi dansurile, şi, totuşi, oare câte lucruri se întâmplă în acelaşi timp, pentru ca noi să putem privi un spectacol? V-aţi întrebat vreodată pe unde ajung artiștii în scenă? Sau de unde sunt aduse toate decorurile și costumele? Eu da. Am fost curioasă şi despre astea, dar şi despre multe altele. Unde se machiază artiştii? Oare trebuie să alerge pe scări sau cabinele de costume sunt aproape? Cine e responsabil ca luminile să fie frumoase pe scenă si să nu ne orbească pe noi, spectatorii?
Uf……Vă dau cuvântul meu de onoare, e greu să fii atât de curios!
Totuși, am o veste bună. Există o soluţie genială pentru cei care vor să știe mai multe despre spectacole. Aţi auzit de turul ghidat în spatele cortinei?
Acest tur despre care vă vorbesc este o superidee a celor de la Opera Comică pentru ca noi să aflăm secrete din lumea poveștilor. Este, de fapt, o aventură adevărată. Vă mai amintiţi că eu m-am pierdut prin clădire, nu? Trebuie să ştiţi că turul merge prin nişte labirinturi atât de întortocheate încât, dacă nu ar fi ghizii, pun pariu că nici voi nu v-aţi mai da seama pe unde sunteţi. Surprizele sunt multe. Cum credeţi că putem afla răspunsul la întrebarea ce e fumul din mărul otrăvit pe care l-a primit Albă ca Zăpada de la mama ei vitregă? Vă spun eu: chiar de la mama vitregă! Pentru că în acest tur ne întâlnim și cu artiştii din spectacolele pe care le-am văzut. Iar momentele acestea sunt foarte emoționante…Ochi mari şi sclipitori, uitându-se muţi de admiraţie către prinţesă, în timp ce toată lumea vrea să o ia în braţe şi nimeni nu îi dă drumul, chiar dacă poza a fost de mult făcută; copii mergând cu teamă pe lângă vrăjitoare, căci încă nu şi-au dat seama că actriţa care stă în faţa lor nu o urăşte pe prinţesa pe care ei o iubesc atât de mult..ce mai! Este o adevărată experienţă de viaţă!
Eu recunosc că de fiecare dată, la fiecare spectacol, aflu ceva nou. Până de curând nu știam ce face exact un regizor de scenă. Și nici cât de multa pregătire se desfășoară între spectacole, atunci când scena trebuie aranjată. Oamenii care îmi explică toate aceste lucruri sunt diferiți și cred că tururile în spatele cortinei sunt cu atât mai interesante cu cât ghizii sunt și ei, oameni diferiți, unici. Fiecare are poveștile lui și secretele pe care doar el le spune atunci când mergi în explorare.
Până la urmă, cred că cu toții ne dorim ca aventura de la Opera Comica pentru Copii să nu aibă sfârșit. Și mai cred că turul în spatele cortinei este ocazia perfectă pentru a continua distracția, chiar și după ce spectacolul s-a terminat. Vă recomand cu mare căldură!
Laura Inaiche