Noaptea muzeelor i-a adus pe prietenii Operei Comice pentru Copii mai mici și mai mari la teatru, de fapt într-o lume fantastică locuită de personaje de poveste. Aventura copiilor a început încă de după-amiază, de la ora 17.00, când spectatorii au avut ocazia să asiste la o reprezentație de excepție a baletului „Don Quijote” de Ludwig Minkus, cu doi invitați speciali, Cristina Dijmaru în rolul Quiteria și Ovidiu Matei Iancu în Basil, ambii prim-soliști ai Operei Naționale București. Balerinii Operei Comice pentru Copii alături de artiștii invitați au povestit prin dans una dintre aventurile marelui cavaler Don Quijote de la Mancha, așa că toată sala s-a întors în timp, în urmă cu patru secole, în Spania, pentru a se distra împreună cu personajele din spectacol. Producția, adaptată pentru copii de către coregraful Cătălin Caracaș, dezvăluie frumusețea dansului clasic într-o feerie de culoare și scene spectaculoase de ansamblu. Nu lipsesc momentele comice, în care sunt implicate personajele de caracter, cârciumarul Lorenzo, nobilul Camacho, grăsunul Sancho Panza și prietenii lor.
La ieșirea din sală, în foaier, publicul s-a întors și mai mult în timp, în Evul Mediu, cu ajutorul trupei „Truverii”, grup de muzică veche tradițională care a prezentat peste 20 de cântece din cultura europeană a secolelor XIII – XIX. Tot în foaier, copiii au fost îndemnați să devină mari pictori la un atelier de desen organizat pentru ei cu ajutorul căruia puteau să decopere magia culorilor și semnificațiile lor.
Atât cei care ieșeau de la spectacol, cât și cei care ajungeau abia acum să viziteze Opera Comică pentru Copii, întâmpinați de Uriașii din baletul „Jack și vrejul de fasole”, au fost încurajați să pornească într-o călătorie fantastică. În fața lor se desfășura un traseu lung și anevoios, potrivit mai degrabă unor eroi precum Harap-Alb, Ivan Turbincă sau Micuța Dorothy. Conduși de ghizi, ei au pătruns în labirintul de coridoare și scări al Operei Comice pentru Copii pentru a intra într-o lume subacvatică și a învăța mai multe despre adâncurile mărilor. La fiecare cotitură erau așteptați de câte un grup de pești multicolori care-și dezvăluiau modul de viață și obiceiurile, iar copiii trebuiau să fie atenți și să răspundă la întrebările și ghicitorile celor care îi îndrumau pe aceste cărări neumblate. Pe drum, călătorii au fost nevoiți să-și înfrângă frica de înălțime în balconul sălii teatrului și mai ales să aibă grijă să nu se piardă ca să poate ajunge într-o grădină fermecată, pe acoperișul instituției, unde aveau să descopere misterul vieții. Într-un cort imens amplasat pe clădire, printr-un hățiș vrăjit, se nășteau și trăiau fericiți sute de fluturi de toate felurile, înconjurați de plante exotice, de izvoare reci și limpezi. Era o minune pentru că nimeni n-ar fi crezut că sub cerul înstelat al orașului aglomerat, plin de lumini, care poate fi văzut doar de pe acoperiș, ca în spectacolul „Onix și Barton”, poate să existe un asemenea loc fantastic. Vizitatorii au putut astfel să admire felul în care dintr-un cocon, dintr-un sâmbure, dintr-un grăunte oarecare poate să se desprindă viață, culoare, frumusețe, zbor. O parte din misterul vieții fusese descoperit așa că, după această călătorie, neobosiți, copiii alături de părinți și prieteni au coborât la Sala UnderGrant, unde s-au desfășurat adevărate campionate de jocuri logice, acest spațiu fiind transformat într-o Lume a Jocurilor.
Să pornești din secole de demult apuse pe cărări nenumărate până aproape de cer, unde să descoperi o grădină magică, asta se poate întâmpla numai la Opera Comică pentru Copii. Și povestea nu se încheie aici pentru că, așa cum am aflat la Noaptea Muzeelor, toate aceste atracții, plus multe alte provocări, îi așteaptă pe cei mici la Festivalul Opera Copiilor, în primele zile ale lunii iunie. Vor putea să vadă noua premieră a teatrului, musicalul „Sunetul muzicii” creat de regizorul și coregraful Răzvan Mazilu, dar și spectacole invitate plus spectacole din repertoriu, o gală a muzicii din filme celebre de desen animat, vor asista la mai multe evenimente unice în aer liber. Copiii vor fi îndemați să evadeze, desigur doar cu ajutorul inteligenței, dintr-o cameră închisă la Escape Room, să urmărească de pe acoperiș prin telescop planetele, să pătrundă în lumea jucăriilor, să se joace cu părinții la un târg educațional, să participe la ateliere de dans, de teatru, de pictură, să-și încerce vitejia într-un parc de aventură. Festivalul promite multe alte asemenea atracții minunate, deoarece clădirea Operei Comice pentru Copii și împrejurimile se vor transforma din nou într-o lume fantastică, creată special pentru copii.
Iulia Toea-Mureșan