Adevărat hit al scenei mondiale de spectacol, musicalul Sunetul muzicii farmecă publicul la fel de convingător încă de la premiera sa din 1959. Filmul binecunoscut cu acelaşi titlu din 1965, în care strălucesc Julie Andrews şi Christopher Plummer nu a făcut decât să confirme şi să amplifice acest succes fără vârstă. Mulţi s-au întrebat care este secretul unei astfel de reuşite de box office. Să fie muzica memorabilă? Să fie povestea? Sau faptul că are la bază o istorie adevărată? Poate toate împreună? Iată 5 dintre motivele pentru care vei iubi acest musical după ce îl vei vedea o singură dată:
1. Ne reaminteşte de puterea magică a muzicii de a transforma vieţi. Muzica este aproape un personaj în sine în acest spectacol. Este cea care uneşte membrii familiei von Trapp, cea care le deschide inimile, care îmblânzeşte, uneşte şi dă curaj.
2. Echilibrul ideal între accesibilitate şi înalta calitate estetică. Principalele sale cântece creează dependenţă şi le vei fredona fără să vrei zile la rând. Puţine spectacole de succes se bucură de un astfel de playlist, atât de atractiv pentru marele public. Frumuseţea şi accesibilitatea melodiilor imaginate de Richard Rodgers s-a împletit perfect cu textul inspirat al lui Oscar Hammerstein II, rezultatul însemnând ceea ce în prezent numim, simplu, capodoperă.
3. Are o poveste pe care nu o vei uita. Este spectaculoasă şi, în acelaşi timp emoţionantă, te ţine în priză şi are finalul fericit la care visăm cu toţii. Istoria acestei familii cu mulţi copii, fără mamă şi cu un tată sever, inaccesibil, pe care Maria îi cucereşte cu căldură, şarm şi inventivitate este cu atât mai convingătoare cu cât ştim că familia von Trapp şi Maria Rainer chiar au existat în realitate.
4. Una dintre lecţiile musicalului Sunetului muzicii este aceea că, în mijlocul furtunii, iubirea şi muzica reprezintă soluţiile salvatoare, ancorele care induc sentimentul de solidaritate şi unitate a familiei..
5. Încă de la mijlocul secolului XX, musicalul Sunetul Muzicii oferea un exemplu de parenting eficient. În contrast cu stilul autoritar şi distant al căpitanului von Trapp, metodele de educaţie ale Mariei reprezintă o gură de aer proaspăt, o lecţie pentru orice părinte, mai ales pentru cel de azi. Maria îi ajută pe fiecare dintre cei şapte copii să îşi găsească vocea personală (inclusiv pe cea muzicală), incurajându-le creativitatea, gândirea liberă şi exprimarea deschisă a sentimentelor.
Din 13 ianuarie 2024, musicalul Sunetul muzicii revine pe scena Operei Comice pentru Copii, în regia lui Răzvan Mazilu, o producţie cu accente contemporane, în care universul copilăriei este creionat cu delicateţe, în tuşe pastelate, fragile, dar şi pline de forţă şi încredere. O montare magică pentru un spectacol de poveste, devenit deja reper clasic al genului.
Nu uitaţi că până pe 20 decembrie, în cadrul PROMOŢIEI derulate de OCC, biletele pentru musicalul Sunetul muzicii beneficiază de 25% reducere!
un articol de Ioana Marghita