Am intrat și am rămas pironită în calea mișcării browniene de copii, bunici, părinți care intrau, ieșeau, alergau, țipau, se ciocneau și se îmbrățișau în curtea care-mi părea generoasă, dar care acum strângea ca o menghină. A început FOC-ul OCC, un Festival-carnaval, un Festival-spectacol, un Festival al jocurilor, al atelierelor de creație și-al aventurilor artistice. Și dacă n-aș fi fost în București, aș fi venit un weekend în acest Disneyland românesc, unde noțiunile de joc și divertisment capătă alte valențe.
O desfășurare organizatorică impresionantă, aproape ireală! Dac-aș putea fotografia sau filma prin cuvinte ceea ce găsești la Opera Comică pentru Copii, începând din acest weekend și până pe 16 iunie, ar fi cel mai strălucitor colaj și cel mai animat film care mi-au trecut vreodată prin fața ochilor. N-ai timp să pici în vreo melancolie de moment, plimbându-te printre zecile de atracții și rememorându-ți copilăria. N-ai timp nici măcar să cauți un petec de umbră, pentru că soarele acaparează tot spațiul și deschide cu lumină toate cotloanele.
Să te „bălăcești” într-o piscină cu bile(peste 120.000 de bile, în 150 mp), să te „bați” cu răcoarea și să folosești apa, drept armă, în Water Fight, să faci turul acvariilor cu pești exotici, să asculți vedete citindu-ți povești într-o căsuță din copac, să răsfoiești Biblioteca Vie (oameni-cărți, personaje, personalități care te așteaptă cu poveștile lor de viață), să urci la Atelierele dintre Nori, unde creativitatea e ”la înălțime”, să intri în Grădina cu fluturi și să zbori cu gândurile, acolo unde doar înaripatele ajung, printr-o junglă în miniatură cu broaște țestoase și iguane, cu fluturi care-ți așează cuminți culorile pe umăr, să stai în Grădina cu jocuri și să aștepți, matur fiind, ca un copil să se plictisească repede, ca să poți ajunge tu la jocul pe care l-ai ochit, să mergi pentru câteva minute în căutarea comorilor, în Treasure Hunt, să intri în Grand Arena, locul unor spectacole de Gală ale muzicii, dansului și magiei, să vezi un film pe acoperișul Operei sau să te oprești la Observatorul de stele și să-ți alegi o călăuză acolo, în cer. Să revezi măcar câteva din cele 60 de reprezentații alese, dintre cele mai îndrăgite spectacole ale OCC, să vii în concursul FAN OCC, ca să demonstrezi cât de mult iubești ceea ce vezi aici și ce spectator fidel ai devenit, să dai o tură pe apă Insulei Lilliput, a lui Guliver, navigând pe un râu artificial, construit tot în curtea Operei Comice pentru Copii, să.… și să…. și să vii! Atât!! Vino!!! Apoi, mai vorbim despre copilul din tine, despre răsfățul pe care ți l-ai făcut cadou, despre oaze de libertate, care-ți umplu sufletul, despre euforia prichindelului tău, despre…. și despre… și despre… Doar vino! E deschis de pe pământ, până-n cer, de dimineață, până noaptea târziu!
Dana Macsim