”Petrică și lupul” – simfonia de cuvinte jucăușe și sunete magice

O călătorie în lumea muzicii, condimentată cu umor și suspans… Așa arată povestea pe portativ pe care v-o propune Ansamblul „Liric”. O poveste rusească, pe muzica lui Serghei Prokofiev, o suită orchestrală, în care fiecare instrument reflectă caracterul unui personaj. Vei asista la un concert – lecție, cu sonorități jucăușe, care te vor împrieteni cu instrumentele. Pentru că acolo sunt ascunse personajele.

Grupul instrumentelor cu coarde din orchestră îl reprezintă pe năzdrăvanul Petrică, flautul gingaș este întruchipat de Vrăbiuță, oboiul alintat e Rățoiul, iar clarinetul cel catifelat este Motanul. Bunicul, aprig în decizii, vorbește prin fagotul grav, Vânătorul își face simțită prezența prin instrumentele de percuție, iar Lupul comunică prin cornul cel puternic.

Tu? Esti undeva, printre personaje. Închide ochii și trezește-te într-o dimineață pe o pajiște mare și verde. Stai ascuns și urmărește povestea.

Petrică se aventurează în pădure și privește fascinat cum în lumea celor care nu cuvântă, fiecare face numai ce-i place: Motanul încearcă să prindă o Vrăbiuță voioasă, iar Rățoiul se bălăcește în iaz. Apare, însă, bunicul care-l scoate din contemplare și-l duce pe băiat în casă. În urma lor, Lupul cel viclean vine și îl înghite pe Rățoi. Petrică hotărăște să-și salveze prietenul, meșterește o capcană, îl prinde pe Lup, înainte ca Vânătorul să-l împuște, apoi decide să-l ducă la grădina zoologică.

În complicitate cu instrumentele/personaje, povestitorul Mihai Marinescu intervine, dă ocol instrumentelor și pupitrului, devenind când hâtru și bonom, când fioros, când inocent și mieros, ca să înțelegeți mai ușor înlănțuirea de fapte.

Și, peste toate, voi, dragii noștri spectatori, care veți râde în hohote, veți imita pasaje de poveste, învățând instrumentele, vă veți încrunta îngrijoraţi sau veți ţopăi fără griji, mereu cu o generoasă sinceritate și o empatie molipsitoare cu care veți umple sala.

Un arabesc de stări multicolore și gălăgioase peste care așterneți, de fiecare dată, aplauze îndelungi.

 

Dana Macsim