Spectacolele de teatru și de operă au fost vedetele celei de-a doua zi a Festivalului „Opera Copiilor” din Parcul Herăstrău, în vreme ce Muzeul Satului a găzduit o interesantă vânătoare de comori soldată cu premii.
Gongul celei de-a doua zi de distracție a bătut dis de dimineață în curtea Moișeni, din Muzeul Satului, unde zeci de copii și părinți au urmărit povestea cocoșului din Punguța cu doi bani, spectacol montat pe scena sălii UnderGrant a Operei Comice pentru Copii în cadrul seriei „Ion Creangă 180”. Niciunde nu putea să stea mai bine povestea cocoșului pintenat decât în curtea acestei case sătmărene din secolul 18, ale cărei dependințe include, iată, și o poiată pentru păsări. Spectatorii s-au strâns din vreme pe rogojinile așternute în jurul scenei, iar până la ora începerii spectacolului au fost întreținuți de nimeni altul decât de Înfoiatul, Împintenatul, Coloratul păsăroi, dotat cu o creastă impresionantă și un piept cocoșesc.
- ”Ia să-mi spuneți mie, copii, câți bani are baba cea rea?”, întreabă Cocoșul.
- ”Dooooooi! O mieeee! Nici unuuuul”, se aud glasuri subțirele de spectatori.
- ”Răspuns corect: Câți vrea ea!”, răspunde hâtru cocoșul, spre hazul tuturor.
O spectatoare mai în vârstă intră în joc și întreabă: ”Și eu sunt babă, așa că vreau să știu de ce tot zici că baba e rea”. Deloc pus în încurcătură, Înfoiatul răspunde fără să clipească: ”Pentru că baba noastră așa e!”.
Spectacolul a debutat cu un ”Cucuriguuu” prelung, care a mai strâns în următoarele minute o grămadă de vizitatori curioși din Muzeul Satului. Au urmat aproape trei sferturi de oră de muzică, râsete, alergătură pe scenă și multe multe aplauze. În ciuda spațiului mult mai redus decât cel din sala UnderGrant, actorii au reușit să folosească eficient scena și să spună povestea cu mult dinamism. Piesa a fost reluată șase ore mai târziu, când curtea lui Moș Văsîi din Moișeni s-a umplut din nou până la refuz.
La vânătoare de comori
Cu ochii larg deschiși copiii explorează. Nu se feresc să atingă, să întrebe și să se minuneze de tot ce-i înconjoară. Ocazii au fost multe în cele trei zile de Festival organizat de Opera Comica pentru Copii in parcul Herăstrău, însă una în special a reușit să atragă în joc deopotrivă copiii și oamenii mari porniți pe distracție. A 2-a zi, primul Treasure Hunt. Grupuri de părinți, prieteni și pitici așteaptă în fața căsuței verzi cu afișe colorate să pornească în aventură. Se înscriu, primesc lista cu cele 10 întrebări și regulamentul Treasure Hunt, își prind insigna în piept și intră în Muzeul Satului. Începe marea căutare. „Dacă cineva mi-ar fi zis că după 24 de ore de muncă o să fac asta, nu l-aș fi crezut” aud dintr-un grup vesel care caută de zor indiciile. Mai sus, o familie cu trei băieți ștrengari mândri foc de trotinetele lor, citesc de pe un panou cu informații: „Uite aici răspunsul, în paragraful ăsta.” Mama citește și tata notează. Sunt ca doi complici care au descoperit un secret. După ceva vreme ajung înapoi la căsuța verde și sunt primii care au terminat de adunat toate răspunsurile. Printre ei și Elsa, o puștoaică de 5-6 ani, cu fusta roșie până în pământ, ne împărtășește cum a fost. „Mă simt asș de fericită de nu mai pot”, îi răspunde sfioasă reporterului venit special să documenteze căutarea de comori din Muzeul Satului. După momentul de celebritate, fericita câștigătoare o zbughește la locul de joacă. Ușor-ușor apar și alți învingători pe listă, iar toți copiii primesc cadouri.
Treasure Hunt este despre distracție, atenție la detalii, râsete, dar și ambiție. Însă dincolo de toate astea, căutarea de comori organizată de Opera Comică pentru Copii este despre familie, prietenie, natură și copilărie.
În prima zi de Treasure Hunt au fost peste 70 de grupuri. Copii, părinți, bunici și prieteni, au ales să caute comorile copilăriei.
Din Herăstrău, direct la Londra și New York
Scena Mare a avut parte ieri de două reprezentații de mare succes ale OCC: With Nino în London și Directorul de Teatru. Spectacolul-lecție With Nino in London l-a adus pe scenă pe simpaticul și zăpăcitul profesor Nino, care ne-a ținut o oră super interesantă în care s-a cântat, s-a dansat și s-au proiectat imagini grozave pe imensul ecran led din fundal. Nino ne-a arătat cele mai cunoscute imagini ale imperialei Londre: Big Ben, London Eye, Hyde Park, Westminster Abbey, celebrele autobuze supraetajate sau cabinele telefonice roșii. Apoi ne-a prezentat-o pe Margarita, o domnișoară cu voce de privighetoare, care ne-a cântat frumoasa piesă ”Hello, Hello..” a lui Gian Carlo Menotti.
Nino ne-a dus apoi tocmai la New York, pe Broadway, celebra stradă ticsită cu teatre, unde sunt puse în scenă cele mai de succes musicaluri. Pretext numai bun ca să avem parte de o succesiune de interpretări ale unor melodii celebre, precum ”I feel pretty” și ”I could have danced all night” din ”My fair Lady”, sau ”Maria” din ”West Side Story”. Am revenit apoi la Londra, mai exact la Covent Garden Royal Opera House, la Albert Hall și la alte minunate locuri de cultură din capitala britanică. Artiștii au interpretat cântece ale celebrului compozitor Leonard Bernstein, precum ”Glitter and be Gay” și ”I´m easily assimilated”, apoi au finalizat programul cu un cântec din The Phantom of the Opera, unde Nino se lasă vrăjit de puterile hipnotizante ale fantomei. În total, șase voci superbe și un pianist acompaniator au ”deschis” urechile copiilor pentru arii din opere celebre cântate în limba engleză.
Operă de calitate, sub bagheta Directorului de Teatru
Spre seară, Scena Mare a devenit cel mai animat loc din lume o dată cu apariția Directorului de Teatru, un excelent spectacol de operă pe muzica lui Mozart, semnat de maestrul Cristian Mihăilescu. Madame Hertz ”Inimă Roșie”, Madame Silberklang și Marcellina, trei voci superbe de soprane care și-au disputat câștigarea poziției de prim solistă într-o trupă nouă creată de Signor Vogelsang, un director de teatru în mod vădit depășit de situație. La audiții, Vogelsang a fost asistat de Buffo, un asistent lingușitor și cam… bufon, care a încercat fără succes să îmblânzească cele trei scorpii cu aere de vedetă. Extrem de inspirat, maestrul Mihăilescu a prelungit această operă scurtă a lui Mozart cu niște adăugiri originale de mare efect. Astfel, la audiții, celor două dive din spectacolul original li se alătură personaje cunoscute din opere celebre ale lui Mozart: Marcellina, din Nunta lui Figaro, Papageno și Papagena, din Flautul Fermecat sau Pedrillo, din Răpirea din Serai.
Am asistat la un spectacol cu o dinamică incredibilă, care a debordat de energie și culoare ce i-a ținut pe spectatori în priză de la început până la final. Spre deliciul copiilor, regizorul a introdus în reprezentație și un număr real de magie, care ne-a lăsat cu gurile căscate la propriu.
Baloane uriașe de săpun și tir cu arcul
Între reprezentații, micii spectatori n-au avut deloc timp să se plictisească. Pe pajiștea din fața cortului cu Jocuri, micuții s-au distrat pe cinste alergând după uriașele baloane de săpun create de un mare specialist în domeniu. Același loc a găzduit cursuri de autoapărare pentru mămici, demonstrații de karate, gimnastică ritmică cu panglici și pampoane de majorete, iar pe iarba verde din spatele cortului, părinți și copii au fost inițiați în tainele tragerii cu arcul. Toate aceste lucruri minunate, asigurate de Clubul Sportiv Olimpic Triumf din București, le puteți găsi și azi, și mâine, în același loc.
Gala Operei Comice pentru Copii, punctul culminant al Festivalului
Azi se anunță o zi extrem de interesantă, care va culmina cu marea Gală a Operei Comice pentru Copii, de la ora 19.00, la Teatru de Vară din Herăstrău, unde spectatorii vor avea ocazia să se delecteze cu cele mai frumoase momente din spectacolele instituției. O să avem parte de superbe reprezentații de balet și arii de operă, iar, ca să vă fac poftă, vă dau doar câteva indicii din meniu: Johan Strauss, Ceaikosvki, Nunta lui Figaro, Bărbierul din Sevilla, My Fair Lady, musicalul Cats, Văduva Veselă sau opera Carmen de Bizet.
Biletul la gală costă numai 10 lei și poate fi achiziționat de la casa de bilete din cortul Jocurilor. Organizatorii au anunțat ieri și o mare supriză: printr-un bilet cumpărat veți putea asigura accesul la spectacol al unui copil dintr-o familie defavorizată. O bună ocazie de a face o faptă bună, asistând în același timp la o Gală de senzație!
E bine de știut că vizitatorii vor putea vedea și astăzi cele două reprezentații Punguța cu Doi Bani din curtea gospodăriei Moișeni (orele 10.00 și 16.00), dar și spectacolul-lecție With Nino in London, pe Scena Mare (ora 14.00). De la ora 17.00, aceeași scenă va găzdui basmul simfonic Petrică și Lupul, de Serghei Prokofiev.
Livia Cimpoeru
3 iunie 2017