O nouă ediție a Atelierelor „Micul Artist” începe în luna februarie la OCC

Cu șapte ani în urmă, Opera Comică pentru Copii lansa una dintre cele mai de succes inițiative menite să-i sprijine pe părinții care doresc să dezvolte în mod armonios talentul și aptitudinile copiilor lor. Astfel, au fost create Atelierele „Micul Artist”, o serie de cursuri care acopereau cinci direcții artistice de explorat pentru copiii de 4-12 ani: street dance, cor, balet, artă fotografică și oratorie. Astăzi, programul vine în întâmpinarea nevoii de educație extracurriculară a elevilor cu o ofertă mai mult decât generoasă: 35 de cursuri, desfășurate la sediu sau online, pentru grupe de vârstă care încep de la creșă și se continuă până la liceu.

În perioada 31 ianuarie – 13 februarie 2022, instituția din Calea Giulești nr. 16 organizează preselecții pentru toate cursurile, urmând ca până pe 11 iunie 2022 să aibă loc 15 întâlniri săptămânale pentru fiecare curs în parte, online sau la sediu, în funcție de atelierul sau atelierele alese. Taxa de participare este de 400 lei/modul, achitată până pe 20 februarie 2022. Părinții interesați pot completa formularul disponibil pe site-ul instituției, la adresa operacomica.ro/atelierele-micul-artist. După trimiterea electronică a formularului, copiii sunt așteptați direct la preselecția de la atelierul dorit, conform programului afișat în continuarea formularului de înscriere. În fiecare an, Opera Comică pentru Copii se străduiește să îmbunătățească oferta de cursuri, ținând cont atât de sugestiile părinților, cât și de dorințele copiilor. Anul acesta, noutățile includ un curs de teatru-euritmie, unul de bune maniere și unul de educație financiară.

„Educația, alături de cultură, desigur, reprezintă, în contextul actual, aliați de nădejde în dorința de a reveni la firescul pe care îl merită copiii noștri. Odată cu începerea semestrul al doilea, îi așteptăm pe Micii Artiști în sala de curs, atât la sediu, cât și online, să-și revadă profesorii și colegii și să pornească într-o nouă călătorie magică. Respectăm cu strictețe normele sanitare în vigoare și îi asigurăm pe părinți că securitatea și bunăstarea emoțională a cursanților sunt pe primul loc în lista noastră de priorități. În plus, așa cum v-am obișnuit deja de 7 ani, de când desfășurăm acest program la Opera Comică pentru Copii, venim cu propuneri de ateliere noi, care țin cont de cererile copiilor și ale părinților.”, a declarat Felicia Filip, managerul Operei Comice pentru Copii.

Atelierele de dans

Prin coregrafie, copiii învață să se respecte și să colaboreze pe scenă. Își modelează trupul, mintea și sufletul, devenind încrezători în talentul și forțele proprii. Pe lângă cele patru cursuri de balet disponibile la sediu și coordonate de Consuella Crăciun (lunea), Jaqueline Bratu (marțea), Theodora Munteanu (miercurea) și Elena Chiriță (joia), copiii care au ritmul în sânge și energie debordantă au și alte posibilități de explorare a universului coregrafiei. În zilele de luni sunt așteptați la cursul de zumba (Consuella Crăciun), marțea la dansuri populare (Mihai Pricope) sau la step (Vera Stoian), miercurea la dans modern (Maria Șerbănoiu), iar în zilele de joi, la streetdance (Ionuț Picincu). Cu excepția atelierului de balet de marți, care este susținut de reputata coregrafă Jaqueline Bratu, toate celelalte ateliere de dans sunt coordonate de balerini din ansamblul Operei Comice pentru Copii. Oare cum se simte un copil atunci când chiar artiștii pe care i-a văzut pe scenă îi arată primii pași în lumea dansului?

Atelierele de muzică

Cântatul la cor este singura activitate din orarul școlar în care copiii învață cum să respire corect. Iar la „Micul Artist” sunt trei asemenea ateliere, pentru fiecare ciclu școlar în parte: cor junior (Elena Iorgulescu), cor senior (Mădălina Enăchescu) și maxi-cor (Angelica Baciu). În plus, pentru copiii cărora le place muzica și nu vor încă să cânte în cor, există atelierul de muzică prin jocuri, coordonat de Angelica Baciu, solistă a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Muzica este totodată și o formă de integrare socială, chiar și pentru cei mai timizi copii. Atunci când toți coriștii îl urmăresc pe dirijor, devin o echipă unită și fiecare membru are o contribuție importantă la rezultatul pe care publicul îl aplaudă apoi în sală. 

Atelierele de teatru

Poate cele mai populare dintre cursurile pentru copii, atelierele de actorie sunt în fiecare an la mare căutare. Fiecare familie are un mic actor acasă, pe care Opera Comică pentru Copii îl așteaptă cu bucurie la oricare dintre cele șase ateliere de teatru: marțea la teatru-euritmie (Vera Stoian), la actorie miercurea (Andreea Corneanu), vinerea (Otilia Panainte) și sâmbăta (Ioana Rufu), joia la pantomimă (Loreta Neculai) și vinerea la improvizație (Alexandru Zob). Atelierele se adresează copiilor de toate vârstele, iar profesorii au grijă să cultive armonios talentul care există în fiecare cursant. După un asemenea atelier, copiii dobândesc mai multă încredere în sine, sunt conștienți de emoțiile lor și ajung să le folosească în favoarea lor.

Atelierele de arte plastice

Pentru copiii cu înclinație spre lucrul cu mâinile și îndemânare sporită există șase ateliere de arte plastice, care acoperă un spectru amplu de preocupări artistice. Săptămâna începe cu atelierul de benzi desenate, marțea (Mihai Grăjdeanu), continuă miercurea cu minimeșteri astronomi (Adina Soare) și design (Livia Rus), joia cu ceramică (Cristina Anculete), iar sâmbăta culminează cu laboratorul de păpuși (Diana Dănilă) și atelierul de scenografie/gândire și practică creativă (Bogdana Pascal). E un mod distractiv prin care copiii pot mări puterea de concentrare și atenţia la detaliu. În plus, cele mai multe dintre creațiile realizate în cadrul acestor ateliere ajung în expoziții admirate de miile de spectatori care trec pragul Operei Comice pentru Copii, constituind o confirmare în plus pentru micii artiști în formare. 

Atelierele de dezvoltare personală

Pentru copiii care nu simt atracție nici pentru dans sau muzică, nici pentru teatru sau arte plastice, într-atât încât să vină săptămânal la un asemenea atelier, OCC are nu una, ci zece propuneri interesante. Atelierele de dezvoltare personală vin în întâmpinarea unei suite vaste de nevoi emoționale și de exprimare ale copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 16 ani. Totodată, oferă structură gândirii și exprimării lor, indiferent că sunt preșcolari sau adolescenți. Astfel, în zilele de luni, cei mici pot frecventa atelierul de șah (Clubul Alcor) și de scriere creativă (Ioana Marinescu), miercurea sunt invitați la atelierul de bune maniere (Adina Iacob), de educație financiară (Raluca Bârsan) și de comunicare (Adina Iacob), iar în zilele de joi la jocuri și dezvoltare personală (Iris Pencu). Ziua de sâmbătă este cea mai bogată în ateliere în care copiii învață să transmită mesaje în mod persuasiv, să-și proiecteze emoțiile în public prin discurs și să convingă, printr-o exprimare clară și coerentă, audiența. Părinții au de ales între atelierul de debate (Mădălin Guruianu), oratorie (Nae și Teo Șovăială), filosofie/gândire pozitivă (Mădălini Guruianu), și clubul de lectură, dezbateri și creație (Ciprian Necula). 

Stagiunea continuă în Salonul Mozart

Salonul Mozart găzduiește în continuare spectacole și concerte la capacitate de 30%, în condițiile de desfășurare reglementate de autorități. Pe 22 și 23 ianuarie, de la 10 și de la 12, spectatorii se pot bucura de Anotimpurile lui Vivaldi (Toamna și Iarna), concert susținut de artiști din Orchestra OCC, sub bagheta dirijorului Gheorghe Iliuță. La final de lună, pe 29 și 30 ianuarie, de la 10, are loc spectacolul de balet Parada Jucăriilor, unde amfitrion va fi Mădălin Guruianu, în timp ce în fața publicului își fac apariția, în pași de dans, personajele îndrăgite din spectacolele de balet din repertoriul OCC.

Biletele sunt disponibile pe platforma bilete.ro. Conform dispozițiilor legale în vigoare, Opera Comică pentru Copii continuă activitatea cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului în interior sau în exterior, dacă toți participanții peste 12 ani sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau persoane care au făcut un test RT-PCR (nu mai vechi de 72 ore) sau un test antigen rapid (nu mai vechi de 48 ore) certificat de centrele autorizate. De asemenea, este obligatorie purtarea măștii de protecție. Copiii cu vârsta mai mică sau egală cu 12 ani sunt exceptați de la îndeplinirea condițiilor de mai sus pentru participarea la activitățile menționate.

 

Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București. 

Pentru informații de presă, vă rugăm să contactați Biroul de Presă al OCC, prin e-mail la occ.revista@gmail.com sau apel telefonic la 0745 45 56 45.