Ce-ar putea absorbi, încânta și fascina mai tare o sală plină de copii decât un spectacol care poartă titlul “Lumea Păpușilor”? Opera Comică pentru Copii propune o poveste de iubire în pași de dans asezonată cu trădare, mister și frumusețe stranie. Un balet pentru oameni mari și copii deopotrivă, care ne conectează pentru multă vreme la atmosfera magică din atelierul de păpuși mecanice al meșterului Coppélius.
Avanpremiera de aseară, din Sala Mare a OCC, a fost o bucurie pentru ochi și suflet, grație interpretării de excepție a tinerei balerine Sofia Sitaru și a partenerului ei de scenă, Tiberiu Pepenică. Talentata artistă a interpretat o Swanilda plină de căldură și expresivitate, păstrând rigoarea și amplitudinea mișcărilor, iar dansurile de final ne-au demonstrat că e o balerină ce promite să ajungă departe.
“Lumea Păpușilor” e povestea a doi tineri îndrăgostiți, a căror legătură e tulburată de apariția, la fereastra meșterului Coppélius, a unei tinere superbe care ia mințile tânărului Franz. Intrigată, Swanilda și prietenele ei pătrund într-o noapte în misteriosul atelier pentru a descoperi că tânăra de la fereastră este de fapt o păpușă mecanică, asemeni multor altora care populează încăperea. Chinuit de dorința de a-și însufleți creațiile, meșterul Coppélius încearcă să transfere sufletul lui Franz în trupul păpușii, fără să realizeze că locul acesteia fusese luat de Swanilda. Aceasta reușește să își salveze iubitul și să ne ofere tuturor satisfacția că vor “trăi fericiți până la adânci bătrâneți”.
Coregraful Cătălin Caracaș a montat pe Scena Mare a OCC un spectacol dinamic, plin de culoare, populat de personaje bine conturate și puse în valoare de decorurile impresionante. Sub semnătura scenografei Adriana Urmuzescu, au fost create două lumi contrastante, la fel de frumoase, dar extrem de diferite: lumea de afară, solară, a oamenilor, cu visurile, bucuriile, necazurile și toate acele lucruri care îi fac să fie extrem de vii, și lumea misterioasă și întunecată din interiorul atelierului, unde meșterul Coppélius creează păpușile sale. Luminile, decorul, culorile, fumul care învăluie scenele cheie, arlechinii și păpușile bizare care dansează cu mișcări mecanice creează un context straniu și fascinant pentru întreaga intrigă.
Scenografia mai introduce un element original cu efect spectaculos – un soi de ecran subțire de pânză pe care sunt proiectate imagini și care înlocuiește cortina clasică, mascând abil scena în timpul schimbării decorurilor. Costumele sunt superbe, în croieli dinamice, creând efectul unei explozii de culoare în momentele care introduc pe scenă întregul ansamblu de artiști.
Noua premieră de la Opera Comică pentru Copii e un spectacol de neratat pentru această toamnă. Dovadă sunt aplauzele pline de căldură de la finalul avanpremierei de aseară care au răsplătit munca și talentul artiștilor. Mai aveți șanse să prindeți ultimele bilete pentru premiera din această seară. Nu veți regreta!
Livia Cimpoeru