Luna octombrie aduce o nouă premieră în repertoriul Operei Comice pentru Copii! Faimosul spectacol de balet compus de P.I. Ceaikovski, „Lacul Lebedelor” va fi o experiență inedită, a cărei regieși coregrafie este semnată de Andreea Soare, realizatoare a baletului „Scufița Roșie” (2019) și a seriei de spectacole pentru bebeluși „Bubu”. Despre această montare în premieră, Andreea Soare declară că „nu a fost schimbată epoca în care se petrece acțiunea, dar mijloacele tehnice și artistice prin care se transmite mesajul clasic al baletului sunt actuale, mesajul este unul aproape de copii. Aici vorbim despre un decor cu totul și cu totul inovativ, spectaculos. Pot spune că iluzia și magia vor fi completate cu ajutorul lui Rothbart, cel care întruchipează răul, maleficul, tot ceea ce înseamnă negativ din acest balet, printr-un sistem de oglinzi. Acest lucru este inedit pentru spectacolele de balet, dar este unul care completează senzaționalul baletului, pentru că le oferă spectatorilor posibilitatea de a vedea formațiile pe care le realizează balerinii pe scenă în timpul spectacolului.”
Povestea începe cu un Prinț pe nume Siegfried, aflat în căutarea destinului său, care descoperă într-o pădure încântătoare un lac învolburat. Aici, el se îndrăgostește de Prințesa Odette, o tânără fermecătoare, victima unui blestem pus de vrăjitorul Rothbart. Îndrăgostit de Odette, Prințul Siegfried decide să lupte pentru a o elibera pe ea și pe celelalte fete transformate în lebede. Însă calea către fericire este împiedicată de prezența înșelătoare a surorii lui Rothbart, Odile, care apare la balul regal într-o încercare de a-l atrage pe Siegfried în capcana vrăjitorului. Cu toate acestea, iubirea adevărată dintre Siegfried și Odette se dovedește mai puternică decât orice artificiu malefic, iar în final, prințul reușește să-și ceară iertare și să-și jure credință eternă lui Odette. Împreună, ei înfrâng blestemul și pe vrăjitorul Rothbart, salvând lebedele și găsindu-și fericirea în dragostea lor sinceră.
Fiind special conceput pentru copii cu vârste de cel puțin trei ani, spectacolul aduce în prim-plan puterea iubirii care înfruntă obstacolele cele mai cumplite. Reprezentațiile sunt programate începând cu 20 octombrie 2023, iar biletele sunt disponibile în rețeaua bilete.ro.
Ateliere pentru copiii de 0-3 ani la Opera Comică pentru Copii
Pentru prima dată în istoria instituției, Opera Comică pentru Copii a lansat un program educațional adresat categoriei de public cu vârste cuprinse între 0-3 ani. Atelierele Bubu includ cursuri de educație emoțională timpurie, de nutriție și psihonutriție pediatrică, de kinetoterapie și meloterapie și ateliere muzicale. Întâlnirile durează 50 de minute și se desfășoară în cele două săli dedicate din incinta Operei Comice pentru Copii, conform programului disponibil pe site-ul magazinulocc.ro, de luni până vineri, în intervalul orar 9:30-12:30. Detalii despre ateliere: 0742.275.441.
Atelierul de Educație Emoțională Timpurie
Atelierul de Educație Emoțională Timpurie se bazează pe un concept inovator, în cadrul căruia, împreună cu un psiholog și un actor experimentat, sunt explorate nevoile și provocările emoționale din relația părinte-copil. Folosind tehnici din terapia prin joc și jocuri teatrale, sunt investigate aspecte esențiale precum înțelegerea emoțiilor, gestionarea anxietății, dezvoltarea încrederii, depășirea fobiilor, consolidarea conexiunii și construirea unei prezențe autentice în relația părinte-copil. Echipa de instructori este formată dintr-un psiholog și un actor care creează împreună un spațiu securizant, plin de empatie și înțelegere, unde părinții și copiii pot să exploreze și să conștientizeze propriile lor emoții și stări, contribuind astfel la o relație mai profundă și mai sănătoasă între ei.
Program: luni, marți și vineri – 9:30 / 10:30 / 11:30
Durata: 50 min.
Nr. participanți: 12 copii
Preț bilet copil (cu un însoțitor): 55 lei
Atelierul de Muzică
Muzica este o parte fundamentală a vieții copiilor, chiar de la începutul existenței lor. Atelierul de Muzică îi transformă pe copii din simpli ascultători în mici artiști ai sunetului. Aici, copiii și părinții se vor bucura de înțelegerea limbajului universal al muzicii, de stimularea atenției, a interacțiunii și a răbdării, de dezvoltarea auzului muzical și a capacității de exprimare emoțională, de creșterea nivelului de concentrare, de stimularea creativității și a coordonării motorii și, nu în ultimul rând, de dezvoltarea inteligenței emoționale și a abilităților de limbaj. În cadrul acestor ateliere, fiecare copil are oportunitatea să exploreze sunetele și instrumentele muzicale, chiar înainte de a învăța să vorbească.
Program: miercuri – 9:30 / 10:30 / 11:30
Durata: 50 min.
Nr. participanți: 15 copii
Preț copil (cu un însoțitor): 40 lei
Atelierul Messy Creative
Atelierul Messy Creative propune aventurarea în lumea creativității într-un mod unic și neconvențional. Este locul unde fiecare pată și murdărie devin surse de inspirație, iar haosul se transformă în artă. Îndrumați de traineri, cei mici explorează arta expresiei libere și descoperă bucuria de a crea fără constrângeri. Atelierul Messy Creative oferă o experiență provocatoare și stimulantă tuturor celor care vor să se bucure de procesul creativ, indiferent de vârstă sau experiența anterioară în artă.
Program: joi – 9:30 / 10:30 / 11:30
Durata: 50 min.
Nr. participanți: 15 copii
Preț bilet părinte + copil: 40 lei
Atelierul de Kinetoterapie pediatrică
Kinetoterapia pediatrică reprezintă un instrument esențial pentru a susține dezvoltarea armonioasă a abilităților motorii și cognitive ale copiilor, iar abordarea din cadrul acestor ateliere se adaptează cu precizie fiecărei etape de vârstă. În timpul ședințelor, toate mișcările și exercițiile sunt integrate în jocuri interactive care implică atât copilul, cât și părintele, pentru a le face cât mai atractive și pentru a transforma atelierul într-o experiență plăcută și relaxantă. Astfel, copiii pot învăța și se pot dezvolta printr-o abordare distractivă și plină de implicare, care încurajează colaborarea între părinți și copii în procesul de stimulare a dezvoltării lor fizice și mentale.Program: luni și miercuri – 9:30 / 10:30 / 11:30
Durata: 50 min.
Nr. participanți: 15 copii
Preț bilet părinte + copil: 40 lei
Atelierul de nutriție și psihonutriție pediatrică
Părinții se pot găsi deseori în situații confuze când vine vorba despre nutriția copiilor lor. Cum să hrănească un copil de 6 luni? Cum să gestioneze un copil pretențios la masă? Este obositor să încerce să convingă, să negocieze sau să forțeze un copil să mănânce. De asemenea, îngrijorarea cu privire la cantitatea sau calitatea alimentației poate fi o preocupare constantă. Atelierul de nutriție și psihonutriție clinică pediatrică oferă sprijin pentru astfel de îngrijorări. Alimentația reprezintă un aspect esențial în viața sugarilor și a copiilor mici, cu impact direct asupra creșterii și sănătății lor. Acesta devine un punct focal pentru părinți și alți îngrijitori, oferind ocazia pentru interacțiuni sociale, fie ele verbale sau nonverbale. Mai mult decât doar asigurarea hranei, experiența mâncatului reprezintă o oportunitate de învățare, având un impact atât asupra dezvoltării fizice și sănătății copiilor, cât și asupra dezvoltării lor psihosociale și emoționale. Această relație de hrănire este influențată de factori precum cultură, stare de sănătate și temperament.
Program: marți și joi – 9:30 / 10:30 / 11:30
Durata: 50 min.
Nr. participanți: 15 copii
Preț bilet părinte + copil: 40 lei
Târgul Vrăjitoarelor în luna octombrie în Curtea OCC
Începând din acest weekend, până la finalul lunii octombrie, se va desfășura în premieră „Târgul Vrăjitoarelor”, în Grădina OCC. Vrăjitoare și regine, pirați și animale fantastice, plus momente de magie și iluzionism transformă curtea Operei Comice pentru Copii într-un loc plin de culoare și suspans. Mai mult, participanții sunt invitați să pătrundă în lumea sculpturii în dovleci, sub îndrumarea unor meșteri iscusiți. Copiii pot da viață dovlecilor, transformându-i în opere de artă cu motive inspirate din lumea vrăjitorilor și a magiei, în cadrul atelierului omonim, disponibil pe bază de tichete achiziționate de la Magazinul OCC. Târgul Vrăjitoarelor culminează cu Noaptea Vrăjitoarelor, în ultimul weekend al lunii octombrie, cel mai așteptat prilej pentru ca personajele negative din spectacolele OCC să fie în lumina reflectoarelor. Ele își dau întâlnire pe scena Sălii Mari pentru 6 reprezentații unice, pline de neprevăzut.
Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii îi apropie pe cei mici de artă şi cultură, atât prin spectacole de calitate – operă, balet, musical, concerte-lecție, operetă, teatru muzical – cât şi prin diverse proiecte conexe inovatoare precum festivaluri de vară și de iarnă, Atelierele „Micul Artist”, ,,Magazinul OCC”, Tururile „În Spatele Cortinei”, ,,Petreceri de ziua de naștere”, ,,Escape Room”, „Aventura Parc”, „Abonamente” sau „Voluntariat”.