Cine și-ar fi închipuit, când era copil, că se poate juca împreună cu… o orchestră? Ei bine, acum se poate, dar numai la Opera Comică pentru Copii, la spectacolul „Orchestra lui Nino”. Stagiunea aceasta, la Salonul Mozart al teatrului, Nino, un personaj excentric, pasionat de muzică, conduce o orchestră profesionistă, ajutat, desigur, de… dirijorul acesteia. Spectatorii fideli ai Operei Comice pentru Copii l-au mai întâlnit pe Nino în spectacolele educative din seria „Cu Nino la…”, în care acesta călătorește prin marile centre muzicale ale lumii și îi învață pe cei mici lucruri interesante despre muzica din țările respective. De data aceasta, el le prezintă într-un mod foarte amuzant o orchestră pe care o controlează cu o telecomandă magică. Micii spectatori au prilejul de a asculta fragmente din lucrări celebre și, mai ales, au ocazia unică de a se juca de-a orchestra. Mânuind telecomanda, Nino îi învață câteva noțiuni muzicale, exemplificate de orchestră, îi ajută să înțeleagă diferențele dintre instrumente și, mai ales prin glumele lui, îi face să râdă încontinuu.
Programul muzical alcătuit de realizatorii spectacolului, care folosesc proiecții amuzante pentru a ilustra lucrările, conține fragmente din creația unor compozitori precum Johann Sebastian Bach, Nikolai Rimski Korsakov, Wolfgang Amadeus Mozart, Gioachino Rossini, Camille Saint–Saëns, dar și bucăți semnate de George Gershwin, Astor Piazzolla, Zequinha Abreu. Fragmentele sunt în așa fel alese, încât să-i introducă pe cei mici în lumea muzicii prin ritmuri, stiluri deosebite, melodii cunoscute și captivante. Copiii au posibilitatea de a interveni oricând pe parcursul spectacolului, de a răspunde la întrebări sau de a pune întrebări, pot să-și exprime părerea și să-și testeze cunoștințele, nivelul de interactivitate fiind foarte mare, așa cum s-a văzut la avanpremiera spectacolului, vineri, 26 ianuarie și la premiera de sâmbătă, 27, dimineață. Copiii se bucură că pot să se implice în spectacol, mai ales că Nino îi invită să folosească ei telecomanda care face orchestra să cânte. Spectacolul (scenariul și regia: Irina Slate) realizează un demers educativ deosebit: el asociază timbrul instrumentelor cu nuanțe de culori, propunând astfel, ca tehnică de învățare, o vizualizare a sunetului. Nino folosește eșarfe de culori diferite, care reprezintă, fiecare, câte un grup de instrumente care trebuie identificate de către copii. În plus, vine și cu un alt joc: copiii primesc tuburi de plastic de culori diverse, care corespund unei note muzicale din gamă și sunt îndemnați să cânte cu ajutorul lor.
Spectacolul „Orchestra lui Nino” reprezintă un proiect de educație de înaltă valoare, menit nu numai să atragă noile generații către muzica clasică, ci și să stimuleze prin sunet și culoare simțurile, repectiv inteligența copiilor, un exercițiu cu note muzicale, un joc.
Iulia Toea-Mureșan
28 ianuarie 2018