Am intrat printre ultimii. Prichindeii umblau de colo-colo să își găsească locurile. Unii cărau pernuțe care să îi ajute să stea mai comod și să vadă mai bine, alții priveau cu sfială și încântare scena așa cum numai ochii de copii curioși pot să o facă. Mi-am căutat locul și m-am așezat. Lângă mine, o fetiță blonduță și delicată se foia. Venise împreună cu bunica ei. Ne-am uitat împreună peste pliantul pe care l-am găsit la intrare. Era colorat în nuanțe plăcute de mov și descria în câteva cuvinte spectacolul de balet pe care urma să-l vedem. Repejor ne-am luat la redevere pentru că bunica găsise două locuri mai în față.
Sala zumzăia. Era o atmosferă cum nu mai gasisem în alte locuri înainte de spectacol. Locul acela vibra. Vineri seara sala undergrant de la Opera Comică pentru Copii era plină de sunetul dulce al râsetelor de copii, de freamătul omuleților care așteptau nerăbdători să vadă ce urmează.
Timpul a venit și scena s-a deschis. Începea Eliza, micuța florăreasă o adaptare coregrafică după Pygmalion – My fair lady de George Bernard Shaw. Copii erau fascinați. Aveau și de ce ținând cont că în fața lor lua naștere prin sunete și mișcare povestea Elizei, o fetiță dolofană care visa să devină dansatoare. După multă muncă și efort, micuța florăreasă își vede visul împlinit și ajunge o balerină rafinată și grațioasă. O poveste simplă pusă în scenă însă cu multă dedicație și atenție. Cred cu tărie că un spectacol foarte bun reușește să creeze magie în ochii micuților spectatori și, în același timp, îi convinge pe părinți că totul a fost pregătit până în cel mai mic detaliu: de la sala de spectacol primitoare până la corpul de balet foarte bine pregătit.
Reprezentația de vineri seara a avut toate ingredintele necesare unui spectacol de succes. Costumele încântătoare, decorurile pline de culori vii și mișcarea elegantă a tinerilor balerini au reușit să dea viață unei povești pe cât de simple, pe atât de fermecătoare. Din distribuție au facut parte Robert Ștefu (în rolul lui Higins), Tiberiu Pepenică (în rolul lui Pickering), Cristina Babalâc (balerina), servitoarele au fost interpretate de Diana Năstase și Sofia Sitaru, rolul bucătarilor a fost jucat de Ionuț Picincu și Levi Szasz, iar fetița-povestitor a fost Lumița Dincă. Eliza, fetița simpatică și jucăușă a fost interpretată de Andreea Vălean, o balerină tânără care a izbutit să culeagă multă zâmbete și chicote puștilor din sală.
Am ieșit din sală cu zîmbetul pe buze. În definitiv, povestea Elizei este povestea fiecăruia dintre noi. Cu entuziasm de copil sau cu seriozitatea omului mare, fiecare e dator să lupte pentru visul său pentru că fiecare promisiunea pe care ni-o respectăm este un vis împlinit.
Alice Schreiner