Se vor împăca oare Bastienne și Bastien, doi colegi de clasă care se iubesc în secret? Va reuși Petrică să prindă lupul cel rău? Pe unde mai călătorește oare Nino, cel mai mare fan al muzicii clasice? Dar viteazul cavaler Don Quijote și scutierul său? Aceste sunt întâmplări fermecate și toate se dezleagă prin magie în septembrie, la Opera Comică pentru Copii.
Chiar în primele zile ale lunii, marele vrăjitor Colas ne invită să jucăm o farsă tinerilor Bastien și Bastienne, care în ultima vreme stau îmbufnați și încruntați din cauza geloziei. Ei se iubesc, dar nu prea vor să recunoască… Se-ntâmplă într-o școală din zilele noastre, pe muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart, în spectacolul care poartă numele celor doi ștrengari, „Bastien și Bastienne”, operă compusă de Mozart la vârsta de 12 ani! „Bastien și Bastienne” este un dintre primele lucrări de operă ale marelui compozitor și în ea descoperim nu numai talentul extraordinar al geniului muzicii clasice, ci mai inocența primei întâlniri cu dragostea, frumusețea acestui sentiment redat prin muzică.
După ce i-am cunoscut pe Bastien și Bastienne, pornim în căutarea băiețelului Petrică și îl găsim în curtea Operei Comice pentru Copii, la Căsuța din Copac, unde, împreună cu Vrăbiuța, Rața, Pisica și Bunicul reușesc să păcălească un lup rău, să-l prindă și să-l predea Vânătorului. Personajele sunt inspirate de un basm rusesc și interpretate de instrumente muzicale, în lucrarea pentru copii „Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev. Acesta a compus-o special pentru un teatru din Moscova, încercând astfel să-i introducă pe copii în lumea instrumentelor dintr-o orchestră. Este o aventură muzicală în care timbrul, vocea fiecărui instrument redă prin sunete forma și personalitatea personajului.
Aventura continuă pe urmele unui erou celebru din literatura spaniolă, cunoscutul cavaler Don Quijote de la Mancha. Creat de scriitorul Miguel de Cervantes în urmă cu mai bine de patru secole iscusitul cavaler a inspirat de-a lungul timpului numeroși artiști, pictori, muzicieni, coregrafi printre care și pe Marius Petipa, părintele dansului academic (ceea ce numim astăzi balet). Opera Comică pentru Copii prezintă baletul „Don Quijote”, pe muzica lui Ludwig Minkus, într-o coregrafie adaptată pentru cei mici de către maestrul Cătălin Caracaș. În această poveste, Don Quijote și scutierul său, simpaticul Sancho Panza, trebuie să ajute doi îndrăgostiți să se căsătorească. De partea lor se află un oraș întreg, mai puțin tatăl fetei, cârciumarul Lorenzo, care vrea să o dea unui bogătaș ridicol, Camacho. În balet, zăpăcitul cavaler Don Quijote o confundă pe fată cu iubita sa ideală, Dulcineea și de aici o serie de încurcături comice care își vor afla rezolvarea cu ajutorul pașilor de dans. Baletul „Don Quijote” este considerat unul dintre cele mai frumoase realizate vreodată, mai ales după reluările realizate de Alexandr Gorski, elev al lui Petipa. Gorski a introdus mișcări din dansurile populare spaniole care aduc spectacolului vioiciune și exuberanță, iar muzica susține pe de-a-ntregul intenția creatorilor de a realiza o lucrare vie și expresivă. Nu în ultimul rând, la Opera Comică pentru Copii coregraful Cătălin Caracaș a completat dansurile cu gaguri și acțiuni comice, mai ales pentru personajele caraghioase din poveste, în frunte cu marele erou Don Quijote.
Dacă i-a fermecat această călătorie în Spania, cu ajutorul baletului, copiii trebuie neapărat să viziteze și restul Europei, de data aceasta cu un vrăjitor neconvențional, Nino. Împătimit de muzică, Nino nu cunoaște decât o singură vrajă: aceea de a transporta publicul în diverse colțuri ale lumii cu ajutorul muzicii. La spectacolul „Cu Nino în Europa”, ajutat de cântăreții Operei Comice pentru Copii, el străbate mai multe țări care, prin cultura lor, au contribuit la dezvoltarea muzicii vocale și simfonice clasice: Italia, Austria, Franța, Anglia. Fiecare călătorie e specială deoarece ea conține, pe lângă informații despre capitalele europene vizitate și câte o lucrare muzicală reprezentativă. În felul acesta, copiii și nu numai ei află informații interesante și le pot asocia cu impresia auditivă creată de piesele interpretate. Această aventură muzicală ajută de fapt auditoriul să își construiască imagini cu ajutorul sunetelor și în acest context poate avea loc un miracol: muzica de valoare va face ca fiecare spectator să își imagineze același lucru sau un tablou asemănător cu ceilalți.
Dacă vraja muzicii poate avea ecou în sufletul fiecărui spectator, o experiență asemănătoare are loc și în cadrul spectacolului „Călătorii muzicale”, unde suntem invitați acasă la Nino, pentru a-i cunoaște pe soliștii Operei Comice pentru Copii. Într-o atmosferă de prietenie, cântăreții ne farmecă prezentându-ne ariile lor preferate și făcându-ne astfel cunoștință, din nou, cu muzica de calitate. Este prilejul unor noi călătorii imaginare, de data aceasta prin toată lumea și reprezintă nu numai cea mai ieftină vacanță a anului, ci și cea mai plină de peripeții. „Tot ce îți poți imagina este real” spunea pictorul Picasso, așa că, prin aceste călătorii imaginare obținem nu numai bucuria de a descoperi discursuri muzicale, ci și de a vizita lumi necunoscute sau de a împărtăși sentimente.
Cum niciodată nu te poți sătura de călătorii și de povești de dragoste, Opera Comică pentru Copii ne trimite în septembrie la Londra pentru a o cunoaște pe Eliza, o florăreasă care vrea să devină lady. De ea se îndrăgostește, cu ajutorul dansului, profesorul Henry Higgins, care o va ajuta să devină o tânără educată. În baletul „Eliza, micuța florăreasă”, inspirat de piesa de teatru „Pygmalion” de George Bernard Shaw, Eliza Doolittle devine elegantă și grațioasă cu ajutorul dansului, câștigând admirația și aprecierea tuturor celor pe care-i întâlnește. Muzica spectacolului creat de coregraful Mihai Babușka include și fragmente din musicalul „My Fair Lady”, inspirat de aceeași piesă de teatru, creație a compozitorului Frederick Loewe.
Am lăsat la sfârșit, pentru amatorii de senzații tari, două spectacole aparte, Gala „Duelul instrumentelor” și „OCC Magic Show”. Spunem senzații tari pentru că în ambele aventura și magia sunt personajele principale.
Pentru cei care au urmărit în vara aceasta emisiunea „Duelul instrumentelor” pe aplicația Opera Copiilor sau pe pagina de facebook a Operei Comice pentru Copii nu mai este un secret faptul că fiecare instrument muzical are capacitatea de a imita sunete din natură, că fiecare are o voce și o personalitate proprie și că fiecare reprezintă un erou în sine. După ce mai multe instrumente muzicale s-au înfruntat pentru locul I, mânuite de artiștii instrumentiști ai Operei Comice pentru Copii, s-au adunat cele mai frumoase interpretări din emisiune și vor fi prezentate publicului la „Gala Duelul instrumentelor”. Va avea loc o nouă bătălie între eroii noștri preferați? Ne vom împărți din nou în tabere de susținători și de opozanți? Mai degrabă ne vom bucura de muzică și vom putea să redescoperim calitățile fiecărui instrument muzical în parte.
Participanții la aceste aventuri muzicale, toți cei care au puterea să se bucure de frumos în curtea însorită, plină de jocuri a Operei Comice pentru Copii, au prilejul să vadă și magie… la propriu. De când a început colaborarea cu magicianul Bogdan Muntean, la Opera Comică pentru Copii au fost constatate mai multe dispariții și apariții! Cum vrăjitorii casei, care fac magie mai mult prin muzică sau dans au fost scoși de sub acuzare, s-a descoperit sursa: Bogdan Muntean, unul dintre cei mai iubiți magicieni de astăzi, deoarece face trucuri cu ajutorul copiilor. El a creat special pentru Opera Comică pentru Copii spectacolul „OCC Magic Show”, în care prezintă într-un mod amuzant cele mai izbutite vrăjitorii ale sale. Spectacolul este interactiv, iar publicul participă adesea în speranța că va înțelege cum are loc vraja, dar… e magie adevărată, magia de a descoperi că, atunci când ești copil, totul e posibil.
Vara aceasta și iată, și la început de toamnă, Opera Comică pentru Copii a oferit și oferă, în curtea teatrului, spectacole și activități menite să ne păstreze încrederea că frumusețea și bucuria se pot trăi indiferent de greutățile sau întâmplările nefericite prin care trecem. Organizatorii evenimentelor de la Opera Comică pentru Copii oferă un spațiu pentru familie, în care copiii, părinții, bunicii să treacă prin experiențe unice, aventuri muzicale de cele mai multe ori încărcate de magie. Simpla participare la unul dintre aceste evenimente îl face pe spectator un erou al timpurilor noastre, care nu abandonează cunoașterea și cultura, ci le oferă mai departe generațiilor viitoare.
Iulia Toea Mureșan