Toate activităţile zilnice ale unui copil necesită o doză mai mică sau mai mare de atenţie. Deseori observăm că cei mici îşi pierd rapid interesul pentru anumite acţiuni. Captarea atenţiei unui copil este un lucru greu de obţinut, mai ales dacă subiectul care necesită concentrare nu este pe placul lui. Preşcolarii nu se pot concentra mai mult de 15-20 de minute la sarcini care le solicită capacitatea intelectuală iar cei mai mari pot ajunge să fie atenţi timp de 50 de minute, însă cu mici pauze. Capacitatea de a fiatent se dobândeşte treptat, cu sarcini uşoare, care stimulează copilul şi îl fac să dorească finalizarea lor, într-un anumit scop, pentru obţinerea unui beneficiu.
O modalitate prin care copiii pot învăţa să fie atenţi este chiar joaca. Diversele jocuri pentru imaginaţie, de strategie sau de memorie, solicită într-un mod distractiv şiinsesizabil pentru copil atenţia acestuia. Jocurile care creează situaţii neaşteptate, din care trebuie să iasă, îi pun în dificultate pe cei mici. Datorită spiritului competitiv, dorinţei de a câștiga şi de a fi cel mai bun, copilul va deveni atent şi va încerca să genereze idei pentru rezolvarea jocului. Nefiind atent, copilul ar puteapierde jocul, lucru pe care cu siguranţă nu îl doreşte.
Tot la joacă, părinţii pot observa tipul de memorie a copilului şi pot lucra la dezvoltarea celorlalte (senzorială, vizuală, de lungă durată etc.). Pentru ca cel mic să fie interesat de joc, în primul rând, acesta trebuie să fie captivant. Astfel de jocuri, care îi ajută pe copii să se dezvolte şi să se pregătească într-un mod plăcut pentru sarcinile viitoare, pentru activitatea şcolară dar şi în dezvoltarea personală, sunt prezente în fiecare sâmbătă la Opera Comică pentru Copii.
Vă aşteptăm cu o varietate de jocuri într-un spaţiu relaxant şi colorat!
Sabina Chirilă
19 octombrie 2017