Artiștii OCC la Balul Britanic

 

 

English Kids Academy (EKA) și International House Bucharest au organizat, pentru al optulea an consecutiv, The British Ball (Balul Britanic), un eveniment de anvergură în care se celebrează aniversarea Reginei Elisabeta a II-a, conform unei tradiții de peste două secole, marcând, în același timp, 67 de ani de domnie. Evenimentul se bucură de sprijinul Ambasadei Britanice la Bucureşti şi a Casei Regale a Marii Britanii.

Puțini știu că tradiția a fost inițiată în anul 1748, de către Regele George al II-lea, născut într-o zi de noiembrie. Întrucât vremea nu este prea prietenoasă în acel anotimp, iar paradele publice nu ar fi avut prea mare succes la public, Regele a hotărât să fie aniversat la data de naștere oficială, în cadru restrâns, alături de Familia Regală, iar în a doua sâmbătă din luna iunie, când vremea este mult mai prietenoasă, să se organizeze festivități la scară largă, pentru ca supușii să poată să se bucure și să-și cinstească monarhul fără vreun impediment meteorologic. Iar de atunci, tradiția s-a păstrat neîntreruptă. Așadar, deși Regina Elisabeta a II-a s-a născut în data de 21 aprilie 1926, Majestatea Sa a fost aniversată în acest an în data de 8 iunie.

În cadrul evenimentului, copiii români cu rezultate excepționale la limba engleză au primit premii și distincții speciale și s-au bucurat alături de părinți și organizatori în cadrul unei gale a costumelor de curte. Dincolo de latura recreativă, în fiecare an, cu prilejul acestui eveniment, se organizează și o strângere de fonduri dedicate copiilor afectați de distrofie musculară.

Un oaspete de seamă, prezent la fiecare ediție a fost ambasadorul Marii Britanii la București. Excelența Sa, Andrew James Noble, i-a felicitat pe români pentru interesul față de studiul limbii engleze și pentru fluența și nivelul ridicat în care se exprimă în limba lui Shakespeare. Un moment emoționant a fost atunci când unul dintre copiii prezenți i-a oferit Excelenței Sale un frumos tablou pictat cu propriile mâini.

Artiștii de la Opera Comică pentru Copii au fost, și în acest an, invitați să pună în scenă un moment artistic interactiv, unde cei mici au putut schimba câteva conversații cu vestiții oaspeți. Pe scenă s-au perindat câteva personaje emblematice ale culturii britanice contemporane: Agentul 007 (James „Blonde”), detectivul Sherlock Holmes, câțiva soldați din Garda Regală – puțin cam neîndemânatici, spre hazul general al celor prezenți, dar din cale afară de dedicați misiunii -, iar la un moment dat și-a făcut apariția însăși Regina Elisabeta a II-a (interpretată de soprana Daniela Cârstea), care a făcut câteva exerciții de dicție cu tinerii spectatori, pe care i-a surprins cu câtă ușurință poate să pronunțe „șașe sași în șașe saci”. Însă nici micuții nu au fost mai prejos, demonstrând că își merită renumele de poligloți pentru care limba engleză nu mai reprezintă nicio dificultate, amuzându-se în cor în timp ce pronunțau un joc de cuvinte care altora le-ar pune dicția la grea încercare: „Peter Piper picked a peck of pickled peppers”.

Sala de bal a fost inundată de acordurile cântecului „Supercalifragilisticexpialidocious” – interpretat de Regină, alături de simpaticul Sherlock Holmes, care tot căuta indicii cu lupa sa iscoditoare – și de aplauzele furtunoase ale celor prezenți.

Artiștii Operei Comice pentru Copii i-au încântat cu alte câteva melodii binecunoscute care au antrenat publicul și au încins atmosfera, iar la final nu au uitat să-i îndemne pe tinerii studioși, îmbrăcați la patru ace, să nu înceteze niciodată să viseze și să facă tot posibilul să se mobilizeze cu toate resursele lor interioare pentru a-și transforma visele în realitate: Follow your dreams, they know their way!

 

Alexandra Zărnescu