Noaptea muzeelor, o adevărată călătorie inițiatică prin labirintul OCC

 

S-a întâmplat și în acest an. Noaptea muzeelor a strâns mulțimi de oameni iubitori de frumos și de nemuritor, care au profitat de ocazie și au cutreierat toate muzeele orașului, mânați de dorința insațiabilă de a acumula cât mai multe cunoștințe și a vedea giuvaierurile păstrate cu sfințenie în aceste lăcașuri de cultură.

Efervescența acestei nopți unice în an a fost, încă o dată, un prilej și pentru Opera Comică pentru Copii să marcheze evenimentul și să ofere cunoscătorilor (sau celor care au venit, poate, în premieră) o serie de surprize, ca preambul a ceea ce urmează începând cu următorul sfârșit de săptămână: Festivalul Operei Copiilor, care va debuta pe 25 mai și vă va încânta cu programele noastre distractive pe parcursul a patru weekend-uri.

Grupuri enorme de părinți și copii s-au strâns în foaierul operei, așteptând cu nerăbdare începerea tururilor, care s-au succedat în cascadă, depășind cu mult așteptările noastre.

Primul obiectiv a fost chiar foaierul, unde acordurile vechilor noștri prieteni, trupa Truverii, au încins atmosfera cu acorduri medievale. Tot acolo, copiii au putut să-și creeze propriile tricouri personalizate, la atelierul organizat chiar la intrare.

Ghizii noștri simpatici și mucaliți, așa cum îi cunoașteți deja, i-au purtat pe oaspeții de toate vârstele prin toate cotloanele Operei Comice pentru Copii, oferind mici „spoilere” ale următoarelor evenimente ce se vor desfășura până la finalul acestei stagiuni și chiar și după.

Așadar, al doilea obiectiv a fost Salonul Mozart, unde o parte din orchestra noastră a interpretat părți din „Flautul Fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart, operă ce dă și numele spectacolului nostru care își va relua reprezentațiile în luna iunie, urmate de o bucată muzicală din suita „Carnavalul animalelor”, de Camille Saint-Saëns, următoarea premieră marca OCC, care va avea loc în 25 și 26 mai, adică weekendul viitor.

Vizitatorii au parcurs labirintul culiselor Operei Comice pentru Copii, fiind transportați, apoi, pe insula Madagascar, ca preambul al unei alte premiere omonime, în care vor performa speranțele baletului românesc, aflate încă la început de drum, iar apoi au pășit pe scena Sălii Mari, printre decorurile spectacolului „Micuța Dorothy”, în așteptarea întâlnirii cu misteriosul Vrăjitor din Oz.

Pașii i-au purtat pe oaspeții noștri prin catacombele subterane ale clădirii, unde au avut surpriza să admire o expoziție de costume de balet ale micilor balerine școlite de binecunoscuta coregrafă Jaqueline Bratu, în drum spre „piscină” – unul dintre locurile magice ale Operei Comice, un adevărat laborator de magie în care se creează spectacolele noastre.

Aici, la „piscină”, aceștia au intrat într-un univers paralel în care au fost întâmpinați de Regina Nopții, malefica din „Flautul fermecat”, și de Regina de Cupă, necruțătorul personaj din povestea / spectacolul „Alice în Țara Minunilor”. Surprinzător, însă, de această dată s-au dovedit a fi extrem de prietenoase, lăsându-i pe copii să viziteze domeniul secret, până acum ferit de ochii publicului.  

Învăluiți în clar-obscurul încăperii, în susur de izvor și ciripit de păsărele și răcorit de bătăile de aripi ale fluturilor exotici, au avut ocazia să se „rătăcească” prin labirint, unde s-au jucat cu șoriceii ghiduși din spectacolul „Cenușăreasa” și au fost stropiți cu pistoale cu apă de unde nu se așteptau.

Ieșiți din peisajul feeric, parcă desprins din basme, musafirii noștri s-au îndreptat spre punctul final al turului, în Sala UnderGrant, unde au putut să încerce noile jocuri puse în vânzare la Magazinul OCC.

Cu siguranță că aceste eveniment le-a deschis apetitul pentru surprizele pe care Opera Comică pentru Copii li le vor oferi începând cu următorul weekend, la ediția acestui an FOC-ului, unde vă așteptăm cu brațele deschise.      

 

Alexandra Zărnescu