Amuzant, plin de culoare, acompaniat de ritmuri antrenate, noul spectacol „Erus în Valea Răbdării” se joacă la Sala UnderGrant a Operei Comice pentru Copii cu casa închisă. Pus în scenă de tânăra regizoare Irina Slate, după povestea omonimă scrisă de Alec Blenche (autor și nutriționist), spectacolul e un îndemn la un stil de viață sănătos, iar în spatele lui, este o lecție de prietenie, răspundere și maturitate.
Chiar dacă termenii enumerați pot părea poveri exagerate pentru copii, acesta este, în fapt, și rolul basmelor și al legendelor: de a trasa în mintea și sufletul omului aflat la primii pași codul de valori necesar pentru a trece prin viață cum se cuvine. Iar copiii absorb totul cu mare rapiditate și cu un maximum de eficiență, de aceea, este important ca cei mari să le livreze informațiile într-un mod plăcut, atractiv și ușor de asimilat. Plecând de la aceste principii, spectacolul „Erus și Valea Răbdării” își atinge scopul plenar. Tocmai de aceea, este potrivit și pentru spectacorii maturi.
Amplasate într-un decor aparent minimalist, dar foarte inovativ, sub forma unui labirint tridimensional geometric și conceput într-un mod ingenios de către surorile Sabina și Bianca Veșteman pentru a fi cât mai versatil, acțiunea și structura narativă amintesc, oarecum, de celebra „Poveste fără sfârșit”, a autorului german Michael Ende.
La fel ca și acolo, un băiețel reticent, timid și aparent nesigur și lipsit de inițiativă pleacă într-o călătorie inițiatică, într-o lume fantastică, având o misiune tulburătoare: aceea de a-și salva lumea din care provine – o lume aflată în pericol din cauza unui personaj întunecat, înfricoșător, apărut parcă din neant, aducând cu sine o fatalitate: blestemul zahărului, care face ca fructele și legumele să nu mai crească la fel de frumoase ca înainte.
Până la final, Erus – căci acesta este numele său – capătă virtuți excepționale și trece cu brio probele cele mai grele, ajutat de câteva personaje-cheie, care îi oferă daruri magice, menite sa-l ajute atunci când va intra în bucluc: nuci și fructe de pădure, pentru rezistență, lămâie, pentru a nu-și uita scopul călătoriei, morcovi, pentru a vedea în întuneric și o plantă magică – pătrunjelul – pentru a gândi limpede.
Sfătuit de Cei patru Înțelepți și de misterioasa Tomari, Erus pornește la drum prin Valea Răbdării, un tărâm fermecat pe care trebuie să-l străbată desculț, însă calea lui se intersectează cu a câtorva personaje la fel de neobișnuite, de la care învață câte ceva. Alături de noul companion, mărul Alpi, Erus se întâlnește cu doi iepuri vorbitori și poznași și cu un copac foarte bătrân și meditativ (de fapt, somnoros), pe nume Oaky.
Toți au menirea să-l facă pe Erus să învețe cele patru legi ale locului: 1. Să ai răbdare; 2. Să ai răbdare; 3. Să ai răbdare; 4. Să le respecți cu sfințenie pe primele trei.
Dialogurile amuzante, cântecele care te prind și cascada de culori vii îi țin pe copii cu atenția captivă și cu sufletul la gură.
Proiecțiile te transpun în poveste, într-un peisaj oniric, având senzația că te afli în mijlocul pădurii, iar costumele colorate – semnate și ele de surorile Veșteman -, alături de jocul entuziast al actorilor încântă pe deplin publicul Operei Comice pentru Copii, indiferent de vârstă, care va pleca din sală cu dorința de a fi mai grijuliu față de natură și hrana proprie, dar și cu o poftă insațiabilă de fructe.
Și nu vor uita că, întotdeauna, lupta susținută cu sine va fi răsplătită.
Alexandra Zărnescu