În perioada 1-7 iulie va avea loc prima ediție a Concursului Internațional de Pian „Mihaela Ursuleasa”, organizat de Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii (OCC), în memoria marii pianiste. În urma preselecției desfășurate în perioada februarie – aprilie, la competiție au fost selectați să participe 31 de tineri pianiști din România, Austria și Australia. Aceștia vor fi evaluați de un juriu internațional format din profesori care au instruit-o sau i-au fost colegi marii pianiste, printre care Pierre Doueihi, profesor la Conservatorul din Berna, și Heinz Medjimorec, primul profesor al Mihaelei de la Viena, care va prezida și juriul.
„Mihaela Ursuleasa a fost numită copil-minune și atunci Opera Comică pentru Copii cinstește memoria ei. A fost dorința mamei și a fiicei ei de a face un concurs internațional. Până acum au existat încercări nereușite, dar de data aceasta, în anul 2018, luna iulie va fi prima ediție a Concursul Internațional de Pian Mihaela Ursuleasa”, a spus Felicia Filip, managerul Operei Comice pentru Copii.
La Gala de deschidere a concursului, care va avea loc pe 1 iulie în Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, vor concerta Ferhan Önder, membră a juriului, împreună cu sora ei geamănă, Fersan Önder din Elveția, prietene din copilărie ale Mihaelei Ursuleasa.
Concursul Internațional de Pian „Mihaela Ursuleasa” este structurat pe 4 categorii de vârstă (7-9 ani, 10-12 ani, 13-15 ani și 16-18 ani). Competiția propriu-zisă se va desfășura în perioada 2 – 6 iulie, în Salonul Mozart al Operei Comice pentru Copii, cu accesul liber al publicului. În 7 iulie, pe scena Teatrului Odeon, va avea loc Gala de încheiere a concursului, la care va participa și mama Mihaelei Ursuleasa. Cei mai talentați pianiști vor primi premii în valoare de 4.000, 3.000 și respectiv 2.000 de euro, plus Marele Premiu „Mihaela Ursuleasa”, în valoare de 5.000 de euro și un premiu special de 500 de euro oferit de cea mai bună prietenă a marii pianiste, violonista Patricia Kopatchinskaja.
Pianista Mihaela Ursuleasa a fost numită și recunoscută drept un copil-minune, dar în același timp a fost apreciată ca fiind un muzician matur ce reușea să uimească prin tehnica sclipitoare și profunzimea sunetului, dar mai ales prin sinceritatea personalității sale transpusă de fiecare dată în interpretare. „Relația mea cu muzica este cu mintea, sufletul și chiar corpul, câteodată dau chiar prea mult, dau totul din mine”, spunea Mihaela Ursuleasa.
Saptamana aceasta, ministagiune OCC pentru copii la Arad
Între 12 și 15 iunie, echipa OCC își dă întâlnire cu publicul din Arad în cadrul celei de-a treia ediții a „Ministagiunii de operă pentru copii”, organizată de Primăria Arad prin Centrul Municipal de Cultură. Pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, copiii vor putea vedea spectacolul de operă „Arlechino și Colombina”, spectacolele de balet „Don Quijote” și „Mirandolina” și o frumoasă poveste despre familie, pritenie și iubire spusă cu ajutorul actorilor și păpușilor în spectacolul de teatru „Onix și Barton”.
În luna iunie, Opera Comică pentru Copii îi așteaptă pe cei mici la sediul din Calea Giulești cu premiera „Prințesa Florilor”, realizat de Jaqueline Bratu, după celebra poveste a lui H. C. Andersren, „Degețica”. Spectacolul se va juca în 16 și 17 iunie, la Sala Mare și vă avea că protagoniști micii balerini de la Școala de Balet Jaqueline și de la Atelierele “Micul Artist” de la OCC. La Salonul Mozart sunt programate opera „Colombina se întoarce” și basmul simfonic „Petrică și lupul”, iar la Sala UnderGrant copii vor putea urmări spectacolul de teatru „Onix și Barton”.
Aventura Parc și Gradina cu fluturi
Pe parcursul lunii iunie, cei mici sunt așteptați la distracție în curtea Operei Comice pentru Copii, unde își pot pune la încercare abilitățile și îndemânarea în traseele din cadrul Aventura Parc. Cei mici pot face escaladă pe peretele special și pe podurile mobile. Participanții trebuie să aibă minim 5 ani, iar unul dintre traseele prin copaci este disponibil doar pentru copiii care au cel puțin 1,20 m înălțime. Biletele costă 25 de lei și includ o insignă la alegere și facepainting la Căsuța din Copac. Tot în iunie, copiii se pot bucura și de tururile ghidate în Grădina cu fluturi a Operei Comice pentru Copii. Acestea cuprind prezentarea a 4 acvarii cu diverse specii de pești exotici, vizită în grădina cu fluturi și plante tropicale de pe acoperișul OCC, plus pictură pe față. Biletul costă tot 25 de lei și include o insignă sau un magnet la alegere. Biletele sunt disponibile în rețeaua bilete.ro.
Marile Serate Muzicale ale Bucureștiului
La începutul lunii iulie, Opera Comică pentru Copii îi invită pe iubitorii muzicii clasice la cea de-a patra ediție a Marilor Serate Muzicale ale Bucureștiului. Concertele vor avea loc pe 6, 7 și 8 iulie la Teatrul Odeon, cu participarea unor muzicieni de renume mondial precum Felicia Filip, Bruno Canino, Mario Hossen, Alexandru Tomescu sau Cvartetul Enescu. Aceștia vor cânta sub îndrumarea artistică a maeștrilor Anton Niculescu și Cristian Mihăilescu. Biletele s-au pus în vânzare în rețeaua bilete.ro.
Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii are lunar aproape 15.000 de spectatori, iar în stagiunea 2017-2018 a fost depășită bariera de 600 de reprezentații, dintre care 19 premiere.
Biroul de presă
Opera Comică pentru Copii
11 iunie 2018