Este foarte important să îi lăsăm pe cei mici să facă lucruri singuri, să încerce să se descurce, astfel ei pot realiza că au suficiente resurse pentru orice activitate iniţial considerată imposibilă. Pe lângă încurajări din partea părinţilor şi încrederea că va reuşi ce îşi propune, copilul are nevoie să fie pus în situaţii diferite în care să descopere singur modul de adaptare, de socializare.
Prin joacă, orice copil poate să îşi descopere calităţile, abilităţile şi punctele forţe, el învaţă singur că poate face anumite lucruri fără probleme dar şi că altele sunt ceva mai grele pentru el. Cu puţin ajutor şi susţinere morală, cel mic va căpăta încredere în sine şi va înţelege că perseverând, succesul devine din ce în ce mai aproape.
Este necesar să le apreciem ideile copiilor chiar dacă ni se par lipsite de sens. Dorinţa de a genera idei şi creativitatea copilului trebuie stimulate şi păstrate. Joaca este din nou un mod simplu şi mai ales distractiv prin care cel mic îşi poate lăsa imaginaţia liberă şi poate crea idei pentru diferitele situaţii din joc. Îşi poate ajuta coechipierii sau se poate lăsa ajutat de alţi copii, niciuna dintre variante nu este altfel decât utilă pentru dezvoltarea personală a copilului.
În prezent jocurile au devenit o metodă de educare dar şi un mod de petrecere a timpului alături de familie sau prieteni. Multe dintre variantele jocurilor actuale stârnesc chiar şi interesul adulţilor. Dacă alegem cu bună ştiinţă jocul, el nu poate aduce decât beneficii, atât pentru prichindei, cât şi pentru părinţi.
Sabina Chirilă
31 octombrie 2017