Copilăria ar trebui să fie cea mai frumoasă perioadă a vieții, pentru că cel mic nu își creează probleme din tot ceea ce vede, el descoperă lumea și se bucură de ea. Cea mai eficientă și simplă modalitate de a descoperi ceea ce ne înconjoară dar și informații noi este prin joacă. În zilele noastre, mulți copii nu știu cum să se joace, iar familia poate avea un rol esenţial în a-i îndruma. Părinții îi oferă celui mic mediul și îi pun la dispoziție informațiile necesare pentru ca el să își creeze propriile jocuri, prin care să descopere mediul înconjurător. O simplă analiză a modului în care noi, adulții, am trecut prin şcoală, ne face să realizăm că una dintre cele mai eficiente metode de învățare și memorare este prin asocieri, conexiuni sau rime. Copilul deprinde extrem de repede aceste metode prin joacă, ceea ce îi va face activitatea şcolară mult mai ușoară și pe placul său.
Creativitatea este o altă calitate care se păstrează și se antrenează prin joacă. La vârste mici, copiii sunt în mod natural foarte creativi, au imaginație bogată și se pricep să inventeze povești. Din păcate, această calitate, nefiind antrenată corespunzător, ajunge să se piardă pe parcursul vieții. Astfel, dacă un copil de 5 ani este 90% creativ, un adult de 30 de ani mai păstrează doar 2% din aceasta. Cu ajutorul jocurilor copilul poate rămâne antrenat, iar pierderea capacității creative poate fi diminuată.
Jocul cu prietenii sau cu familia, în activități colective, facilitează rapid dezvoltarea socială a copiilor și învăţarea bunelor maniere sau deprinderea unor abilități importante: cooperarea, spiritul de echipă, negocierea, generozitatea, competiția și mai ales ce înseamnă fair-play. Pe lângă toate acestea, joaca reprezintă un mod de a crea o legătură cu celălalt și de a experimenta ce înseamnă o relație de prietenie.
Sabina Chirilă
26 octombrie 2017