Vocile excepționale și muzica de calitate s-au dat în spectacol la Gala Operei Comice pentru Copii 2017

Atmosferă de mare sărbătoare aseară, la Teatrul de Vară din Herăstrău, unde un amfiteatru plin, de circa 1300 de spectatori, a avut parte de un regal muzical excepțional oferit de artiștii Operei Comice pentru Copii. Publicul numeros, din care aproape jumătate compus din copii, a fost răsfățat cu arii celebre din Bărbierul din Sevilla, Evgheni Oneghin sau Nunta lui Figaro, dar și cu scurte momente din baleturi de mare succes ale Operei Comice, precum Pinocchio, Spărgătorul de Nuci sau Don Quijote.

Sub un cer senin și o vreme perfectă pentru a asculta muzică de calitate, celebra uvertură a operetei Liliacul, de Johann Strauss fiul, a făcut o deschidere frumoasă acestui spectacol în aer liber, punct culminant al Festivalului Opera Copiilor. În rol principal – minunata orchestră a Filarmonicii de Stat din Sibiu, cea care a asigurat de altfel întreaga călătorie muzicală printre partituri celebre. A urmat la fel de cunoscuta arie din Bărbierul din Sevilla, impecabil interpretată de baritonul Alexandru Constantin și răsplătită cu aplauze generoase. Regizorul spectacolului – maestrul Cristian Mihăilescu –– a introdus alternativ momente pline de culoare din spectacole de balet ale Operei Comice, știind foarte bine cât vor fi apreciate de copii. Coregraful Mihai Babușka a fost primul care și-a trimis pe scenă circul din baletul Pinocchio. L-am văzut pe maestrul păpușar Mănâncă Foc manevrându-i cu cu iscusință pe simpaticii Arlecchino și Pulcinella, marionetele de la Marele Teatru de Păpuși, dar și pe Pinocchio, intrat în dansul sforilor.

Doi artiști de bază ai Operei Comice pentru Copii – tenorul Valentin Racoveanu și soprana Ana Maria Băcanu – au încântat publicul interpretând fiecare câte o arie superbă – Mattinata de Leoncavallo, respectiv I could have danced all night din My Fair Lady. O altă voce excepțională a OCC – Oana Șerban, ne-a delectat cu aria Memory din musicalul Cats. A urmat dansul rusesc plin de energie al balerinilor din Spărgătorul de Nuci, îmbrăcați în costume rusești. Atmosfera electrizantă din sală s-a încins rapid la Polka lui Strauss – dansată de 5 balerini ai Operei Comice – publicul ținând cu bătăi din palme ritmul muzicii. Copiii au făcut și ei în spectacol, dansând de cealaltă parte a scenei.

”Ah, femeia, ah femeia!”, au răsunat vocile celor șapte tenori și baritoni care au interpretat într-o manieră impresionantă septetul din Văduva Veselă. Publicul i-a răsplătit cu ropote de aplauze, iar artiștii au reluat finalul melodiei, executând și o coregrafie haioasă, de can-can ”cu pantaloni”. Doamnele au preluat rapid conducerea în preferințele publicului, cu două interpretări de înaltă ținută: mezzosoprana Andreea Iftimescu, cu Habanera din opera Carmen, și minunata Raluca Oprea, care cu vocea-i puternică ne-a plimbat pe meleagurile Andaluziei, interpretând aria Granada, susținută la pian de Tudor Scripcariu.

Un fabulos Brindisi a încheiat incendiar marea Gală a Operei Comice pentru Copii. Aria lui Verdi, interpretată în forță de toți artiștii din spectacol, a fost îndelung aplaudată și ovaționată, iar publicul a cerut un categoric ”Bis!”. A doua interpretare a fost ascultată de public în picioare, scandând, iar un cuplu entuziast de spectatori a început chiar să danseze lângă scenă. Strigăte de bucurie pură au izbucnit la finalul bis-ului, iar artiștii și-au primit răsplata în aplauze interminabile și ”bravo”-uri.

Muzica excepțională, regia inspirată, organizarea impecabilă și succesiunea dinamică a momentelor artistice au făcut ca cele aproape două ore de spectacol să se termine ca într-o clipită. La final, publicul părea că abia se încălzise și ar mai fi stat preț de alte două ore să primească bucuria și căldura muzicii minunate interpretate de artiștii Operei Comice pentru Copii.

Spectatorii mai au ocazia până la sfârșitul acestei luni să vadă reprezentații la Opera Comică pentru Copii. Închiderea stagiunii va fi urmată, la începutul lunii iulie, de un eveniment muzical de excepție – Marile Serate Muzicale – la care toți melomanii, mari și mici, sunt așteptați cu drag.

Livia Cimpoeru
3.06.2017