Opera Comică pentru Copii a readus pe scenă, toamna aceasta, la Sala UnderGrant, o poveste de cartier mult îndrăgită de cei mici, cea a pisicuței Onix și a cățelului Barton, care se împrietenesc și călătoresc împreună prin oraș. Într-o după-amiază târzie, câțiva puști își petrec timpul în fața blocului. Apare o tânără de vârsta lor, ei intră în vorbă cu ea și încep să îi spună o poveste faimoasă din cartier. Folosindu-se de jucării și obiecte din cutii de carton, ei repun în scenă aventurile cățelului vagabond Barton și ale pisicuței Onix. Alături de papagalii Mix și Max, și ei rămași fără stăpân, Onix și Barton trec prin numeroase încercări precum Podul cel Mare, care reprezintă limita cartierului, Paradisul Animalelor, o expoziție de animale vii, unde află că viața nu e tocmai roz sau întâlnirea cu Hingherul Laț Lung.
Artiștii Operei Comice pentru Copii, îndrumați de regizoarea și autoarea Ana Crăciun-Lambru, recreează atmosfera unui cartier dintr-o metropolă aglomerată, plină de praf și de pericole cu ajutorul unui decor minimalist (scenografia: Iulia Gherghescu și Ioana Simion), cu jocuri de lumină și umbre, în timp ce personajele principale sunt ilustrate de o combinație de păpuși de „teatru la masă” (pentru Onix și Barton) și păpuși pe mână.
„Copiii cred că păpuşile sunt vii. Acest mare atu al copiilor, pe care din păcate mulţi adulţi îl pierd la maturitate, îi ajută pe cei mici să aibă încredere, să-şi realizeze orice vis şi nimic să nu li se pară imposibil. În povestea noastră vom încerca să-i purtăm pe copii într-o fascinantă aventură, iar celor mari am dori să le amintim că fiecare este un mic erou”, spune coautoarea scenariului, Ioana Petre.
Povestea de cartier despre Onix și Barton este însoțită de muzica inspirată a compozitorului Damian Vlad, care a conceput linii melodice simple și ușor de reținut, cu ritm antrenant, pe modelul muzicii ușoare de astăzi. El mărturisește că a fost influențat de amintirea copilăriei proprii, de „copilul Damian, care descoperă viața, binele, răul, prietenii, aventura, tristețea, bucuria și spiritul aventurier”.
Spectacolul Operei Comice pentru Copii reprezintă de fapt „o întreagă lume în miniatură: un colț de bloc al fiecăruia”, după cum susține regizoarea Ana Crăciun-Lambru. „Onix și Barton” este o poveste simplă despre probleme actuale, stringente și delicate. Sunt două planuri care se întrepătrund, două contexte sociale, două crezuri care, deși sunt radical diferite, ajung să se completeze reciproc. Experiența în sine este una de conștientizare, de a afla alternative la cum acționăm și ajutăm înăuntrul comunității din care facem parte. Noi înșine și copiii noștri putem contribui ca aceste lucruri, în timp, să dispară măcar din sfera noastră apropiată, de prieteni și familie. Pentru că fiecare are o inimoasă Onix și un neînfricat Barton la el în cartier.”, mai spune ea.
Povestea de cartier a lui Onix și Barton de la Opera Comică pentru Copii a câștigat până acum inimile a sute de spectatori, unii dintre ei felicitând, la final de reprezentație chiar păpușile! Nu numai copiii, ci și adulții, părinți, bunici, tineri iubitori de teatru rămân impresionați de fiecare dată de această producție din care se pot desprinde lecții valoroase despre familie, prietenie, singurătate și blândețe.
un articol de Iulia Toe-Mureșan