Opera Comică pentru Copii se pregătește să încheie un an cu o multitudine de premiere: două super-producții de Sala Mare, 6 premiere în aer liber, 3 în Salonul Mozart, 67 de proiecții de filme în interior și aer liber, un festival organizat pentru prima dată pentru cea mai tânără categorie de public și chiar un parteneriat istoric cu o instituție centenară. 2021 a însemnat pentru instituția din Calea Giulești 244 de reprezentații în fața unui număr de 33 000 de spectatori, iar în mediul online, spectacolele și emisiunile OCC au ajuns în casele a 40 000 de români, atât din țară, cât și din Germania, SUA, Marea Britanie, Australia și Belgia.
Spectatorii fideli își pot achiziționa de pe acum bilete la reprezentațiile de anul viitor, de pe bilete.ro, până în luna iunie 2022 inclusiv. Titlurile din prima jumătate a anului următor includ super producții precum „School of Rock”, „Răpirea din Serai”, „Sunetul Muzicii”, „Figaro, Figaro, Figaro!”, „Fetița cu Chibrituri”, dar și premiera de balet a primăverii, „Frumoasa din Pădurea Adormită”.
Ordinul „Meritul Cultural” la început de an
Pe 15 ianuarie 2021, de Ziua Culturii Naționale, Opera Comică pentru Copii (OCC) din București a fost onorată cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta spectacolului” din partea Președintelui Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni.
Revenirea în Sala Mare în februarie
Odată cu relaxarea restricțiilor privind accesul în sălile de spectacole în București, OCC a revenit în Sala Mare cu povești ce au bucurat copiii de toate vârstele. Reîntâlnirea cu eroii preferați a fost cu atât mai emoționantă cu cât pe scenă au apărut cele mai îndrăgite personaje din spectacolele instituției. Din 13 februarie, weekend de weekend au fost programate spectacole cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță, astfel încât familiile din București, și nu numai, să se poată bucura de reîntoarcerea la teatru.
OCC prezentă la Afi Hub Proedus
În perioada februarie-mai, OCC a avut activitate și la Afi Hub Proedus, un spațiu de cetățenie activă care a reunit toți actorii educaționali. Hub-ul a fost deschis de luni până duminică, în incinta Afi Palace Cotroceni, accesul fiind gratuit. Elevii, părinții și profesorii au putut participa la workshop-uri, training-uri, sesiuni de formare, dezbateri, concursuri de cultură generală, la activități multimedia, expoziții interactive, expoziția despre corpul uman sau la experimentele chimice din cadrul laboratorului de științe. Profesorii de la Atelierele „Micul Artist” ale Operei Comice pentru Copii au susținut în fiecare weekend.
Vacanță activă, în premieră
Luna aprilie a adus pentru OCC un nou proiect în premieră: „Vacanță activă în București la OCC și Cantus Mundi”! Programul a fost gratuit pentru participanți, susținut de Primăria Capitalei și a constat în două săptămâni de distracție, muzică, dans, ateliere de creație și socializare. Vacanță Activă în București la OCC și Cantus Mundi a fost o experiență originală și necesară pentru copii, dar și o soluție pentru părinții bucureșteni în această perioadă plină de provocări. Scopul Vacanței Active în București a fost dezvoltarea creativității prin intermediul muzicii, actoriei, mișcării scenice și al altor activități educative. Programul s-a desfășurat în trei sedii: al Operei Comice pentru Copii, al Corului Madrigal și al Programului Național Cantus Mundi, iar pentru siguranța tuturor participanților, aceștia au fost distribuiți în două serii/sediu.
Opera Copiilor a avut continuitate online
Aplicația Opera Copiilor a continuat să fie actualizată cu spectacole și emisiuni noi pentru abonații din țară și din străinătate pe toată durata anului 2021. Zeci de spectacole OCC și sute de emisiuni educative sunt în continuare disponibile în aplicație, iar prețul abonamentului este maximum 30 de lei/lună, în funcție de tipul de abonament ales.
Bucharest Dance Competition, din nou pe scena OCC
În luna iunie, OCC a organizat cea de-a doua ediție a concursului „Bucharest Dance Competition”. Competiția s-a adresat elevilor care frecventează cercurile de coregrafie din cluburi şi palate ale copiilor, şcolile particulare de dans, precum şi elevilor din şcolile/liceele vocaţionale din România. Juriul competiției a fost alcătuit din Ovidiu Matei Iancu, prim-solist al Operei Naționale București, Cezara Blioju, coregraf dans contemporan, și Cristina Opincaru, prim-solistă a Operei Naționale București și maestră de balet.
Premiera verii, musicalul „School of Rock”
Celebrul musical „School of Rock” (muzica Andrew Lloyd Weber), a fost realizat anul acesta în premieră națională la Opera Comică pentru Copii, în regia lui Emil Pantelimon. După premiera din luna iulie, musicalul revine pe scenă în luna ianuarie 2022, biletele fiind deja disponibile în rețeaua bilete.ro.
Activități la Opera Comică pentru Copii toată vara, 7 zile din 7
Opera Comică pentru Copii a organizat anul acesta prima ediție de vară a Atelierelor „Micul Artist”. Celor 25 de coordonatori existenți li s-au adaugat alți 6 formatori, cu ateliere atractive precum: Dezvoltare Personală, Atelierul Emoțiilor, Actorie, Muzică Electronică, Dans Modern și Inițiere în Șah.
După succesele obținute în anii trecuți cu Taberele de Vară și cu programul de anul acesta, Vacanța Activă, Opera Comică pentru Copii a organizat în premieră „Școala de Vară”, un program care a cuprins 4 serii a câte 2 săptămâni de distracție și jocuri educative la sediul instituției, pe durata vacanței de vară a elevilor, începând cu 28 iunie 2021. Ateliere interactive cu balerinii, soliștii vocali și instrumentiștii Operei Comice pentru Copii, jocuri distractive în curte și în interior, audiții muzicale, Aventura Parc și multă voie bună, timp de 10 zile, 8 ore pe zi, de luni până vineri, în intervalul orar 8.30 – 16.30, cu pauze de masă incluse.
Grădina OCC, o oază de bucurie în aer liber
Grădina OCC, amenajată la sediul instituției, a fost deschisă cu activități în aer liber, în fiecare weekend, în perioada aprilie-noiembrie. Atracțiile de care s-au bucurat copiii au fost Aventura Parc, Grădina cu Fluturi Vii, Trambulinele, Carnivorium, Oxigenium, Circuitul de mașinuțe, Expressul OCC, Labirintul, Tirul cu arcul, Copacul păsărilor și Râul cu bărcuțe, plus Piscina cu bile din Sala UnderGrant. De asemenea, în Grădina OCC s-au desfășurat ateliere originale de creație, iar Magazinul OCC a fost deschis atât la sediu, cât și online, pe site-ul magazinulocc.ro.
Prima ediție Bebe Fest OCC
Opera Comică pentru Copii a organizat în luna septembrie prima ediție a festivalului Bebe Fest OCC, eveniment adresat tuturor părinților de bebeluși, viitorilor părinți, dar și tuturor producătorilor, comercianților și furnizorilor de servicii adresate părinților și bebelușilor (0-3 ani). În cadrul festivalului au fost organizate spații de vânzare pentru expozanți, concursuri amuzante pentru întreaga familie, cursuri și ateliere pentru părinți și viitori părinți, zone de alăptare, ateliere muzicale, art therapy și multe alte activități interactive și atractive.
Premiera toamnei, opera „Carmen și Toreadorul”
În luna septembrie, „Carmen și Toreadorul”, adaptare după faimoasa operă „Carmen” a lui G. Bizet, a avut premiera la Opera Comică pentru Copii. La aproape 150 de ani de la premiera absolută de la Paris (3 martie 1875), îndrăgitul regizor de producții pentru copii, maestrul Cristian Mihăilescu, a creat o nouă poveste care să cuprindă celebrele personaje ale acestei opere – frumoasa Carmen, curajosul toreador Escamillo și îndrăgostitul Don Jose – dar și multe alte surprize pe placul copiilor.
Clubul de lectură Villekulla, un nou tărâm de descoperit la OCC
Tot în această toamnă s-a lansat Clubul de lectură, dezbatere și creație Villekulla, găzduit de Opera Comică pentru Copii în Sala Villekulla – un spațiu special amenajat de Ambasada Suediei în România cu sprijinul IKEA România. Ideea proiectului a întârziat să fie pusă în practică din cauza restricțiilor impuse în 2020, an în care personajul seriei literare ce stă la baza conceptului, Pippi Șosețica, a împlinit 75 de ani de la naștere.
Atelierele Micul Artist, la a șasea ediție
La începutul toamnei am redeschis Atelierele Micul Artist, cu peste 500 de copii înscriși la cele 36 de discipline, desfășurate atât la sediu cât și online, ateliere precum: balet, actorie, cor, street dance, bune maniere, dans modern, zumba, benzi desenate, oratorie, step, comunicare, gândire pozitivă, astronomie, scriere creativă, ceramică, dezbateri, filosofie și multe altele.
Programele consacrate ale OCC, nelipsite și în acest an
Pe lângă spectacolele din stagiune și proiecțiile de film, publicul OCC a avut ocazia și în 2021 să beneficieze de programele deja consacrate ale instituției, precum tururile ghidate „În Spatele Cortinei”, programul „Bilet în Așteptare”, Voucherele Cadou, „Ziua de Naștere la OCC”, Escape Room, Aventura Parc. O mare priză la public au avut-o și în acest an tururile interactive „Noaptea Vrăjitoarelor” și – în premieră! – „Noaptea Spiridușilor”. În 2022, prima din program este Noaptea Carnavalului!
Decembrie de Poveste la OCC
În luna decembrie, Opera Comică pentru Copii și-a întâmpinat publicul cu spectacole de tradiție și evenimente în premieră. Cel mai așteptat titlu la final de an, spectacolul „Poveste de Crăciun”, în regia maestrului Cristian Mihăilescu, s-a jucat cu casa închisă, după ce numărul reprezentațiilor programate a fost dublat. Baletul „Spărgătorul de Nuci”, în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, a constituit o altă bucurie oferită spectatorilor doar în ultima lună a anului. Acest spectacol este nelipsit din stagiunea OCC încă din anul 2016.
Magazinul și Atelierele OCC au funcționat și în cadrul Classical Christmas Market. Aflat la prima ediție, evenimentul a fost organizat de Opera Națională București și Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, fiind primul Târg de Crăciun din România care a pus în valoare, în exclusivitate, muzica clasică a sărbătorilor de iarnă. „Classical Christmas Market” s-a desfășurat în aer liber, pe Esplanada Operei Naționale din centrul Bucureștiului (Bd. Mihai Kogălniceanu nr. 70-72), unde publicul s-a bucurat de scena specială a colindătorilor, de Atelierele Spiridușilor și de workshopuri pentru cei mici, de zboruri uimitoare cu sania VR, plimbări cu Express-ul OCC, dar și cu trăsura cu cai, de tradiționalele căsuțe cu bunătăți de sărbători și multe alte surprize, toate însoțite de multă muzică bună.
Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București și unică în lume prin profilul ei.
Pentru informații de presă, vă rugăm să contactați Biroul de Presă al OCC, prin e-mail la occ.revista@gmail.com sau telefon la 0745 455645.